Претражи овај блог

среда, 12. август 2009.

The Course of Empire by Eric Flint and K. D. Wentworth


Najpre, hvala svima koji su slali mejlove. Živ sam, hvala na pitanju. Koliko ću još biti, ne zna se. Elem, malo sam pisao o novoj spejs operi i najavio prikaz druge po redu zbirke koja se bavi ovim podžanrom sfa - ali ni reč nisam prozborio o staroj spejs operi. Ovo je malo zbunjujuće, zar ne? Površna pretraga guglom pokazuje da je The Course of Empire relativno frišak roman. Kakve veze sad pa ima sa starom spejs operom? Zar to nisu pisali tamo neki Andersoni i kojekakvi takvi? Da, jesu. Ali u ovom kontekstu staro i novo ne odnosi se na godinu proizvodnje, već pre na pristup. Nova spejs opera trudi se da se izvuče iz žanrovskog budžaka i počesto se bavi intimnim i psihološkim temama. Kod nas poznat primer svakako je Hainski ciklus ili Vrabac. Stara spejs opera bavi se mahom brojem vanzemaljskih leševa po stranici i obljubljenih plavuša po poglavlju... ili beše obratno... Nevermajnd.

Jedna izdavačka kuća, Baen Books, odbila je da digne ruke od te stare spejs opere i prepusti se talasu političke korektnosti u naučnoj fantastici. Zahvaljući tome imamo serijale Vorkosigan, Onor Harington, pa i The Course of Empire. Zemlja koju su porobili vanzemaljski zavojevači kako bi je spasili od druge vanzemaljske rase postaje političko i kulturološko poprište, a ljudi su svedeni na tek sporedne likove - kako na planeti, tako i u romanu. Tipično za Bejnove pisce, Flint i Ventvortova služe se Džaoima (dobrim vanzemaljcima) kako bi suptilno (što baš i nije tipično za Bejnove pisce) ukazali na grdobu savremene ljudske naravi i civilizacije, ali kako je ipak reč o vanzemaljcima čitalac komotno može da zažmuri nad tim i da se fino zabavlja, ne zamarajući svoju lepu glavicu.

Elem, ovaj unos zapravo je odgovor na pitanje pristiglo mejlom a u vezi s starom spejs operom. Taman sam čitao The Course of Empire po neki deseti-petnaesti put, pa nisam morao da bunarim po malom mozgu u potrazi za primerima.

Inače, razlog zbog kojeg sam čitao ovaj roman jeste njegov najavljen nastavak, i to za sledeću godinu. Čitaoci su, naime, kukali i kukali tražeći da se stand alone pretvori u najmanje duologiju da je izdavač na kraju popustio. U današnje vreme, kada čitaoci mahom kukaju da se serijali skrešu, to je valjda neka preporuka.

2 коментара:

  1. Baš super što vas zanima istorija. Zanima i mene. Posvećujem joj najviše vremena. Ako vas zanima ili imate vremena, skoknite do mog bloga. Hvala na razumevanju!

    ОдговориИзбриши
  2. Hm, pa da, zanima me istorija, ali jedina istorija na ovom blogu je alternativna. Jesi li siguran da si na pravom mestu?

    ОдговориИзбриши