Претражи овај блог

четвртак, 27. август 2009.

Dragon Keeper by Robin Hobb, ili povratak zmajevima?


Odmah na početku da se razumemo: Hobova je među meni omilljenim piscima. Međutim, njeni romani su mi uvek budili svojevrsnu setu prilikom čitanja. Njen stil pisanja i ne baš sasvim srećni krajevi uvek bi budili neku nelagodu skopčanu s užitkom. Da priznam veliki greh, nisam čitao trilogiju Liveships. Naravno, imam te knjige, ali iz nekog razloga nisam stigao da ih pročitam pre objavljivanja trilogije Tawny Man, a onda nekako nisam video svrhe da im se vraćam, kad me već čeka toliko novih knjiga i serijala. Onda je usledila trilogija Soldier's Son, koju sam pročitao ponajviše iz osećaja moranja. Na kraju krajeva, smatram sebe dobrim poznavaocem fantastike, na čemu sam i karijeru izgradio, te kako onda da ne pročitam najsvežije romane jednog od najznačajnijih glasova epske fantastike? Tada mi je preovlađujući utisak bio - dosada. Soldier's Son je užasno zanimljiva trilogija na užasno dosadan način. Naime, worldbuilding je sjajan, likovi su izvanredno dobro osmišljeni i realizovani - ali jezik je zamoran a stil pripovedanja težak. Glede toga saglasila se i publika i kritika.



Dragon Keeper delimično boluje od istih boljki. Naimer, u ovoj knjizi vraćamo se u svet Elderlinga i živih brodova. Roman počinje nešto pre završnih događaja trilogije Tawny Man, a završava se negde nakon njih. Poznavanje trilogija Farseer i Tawny Man uopšte nije potrebno da bi se Dragon Keeper čitao, pošto se ključna dešavanja iz druge pomenute trilogije pominju tek u prolazu.

Roman počinje jednako dosadno kao Soldier's Son i ta dosada teče sve do poslednje trećine knjige, tek povremeno ovlaš razbijana prikazima Rain Wildsa. Hobova opet brilijira u karakterizaciji, ali takođe se guši u zamornom načinu pripovedanja i nepotrebnim digresijama. Pred sam kraj romana počinje nešto da se dešava - i tu se ogleda najveća boljka Dragon Keepera. Naime, ovo je roman koji je tek uvod u neku dalju priču i o njemu se teško može suditi bez čitanja nastavka ili nastavaka. Koliko će ih biti, ne bih znao da kažem. Verujem da nas čeka nova trilogija.

U svakom slučaju, osvrnuću se na Dragon Keepera kada Rain Wild Chronicles budu završene. Kako stvari za sada stoje, ovo preporučujem samo i isključivo nezajažljivim obožavateljima Robin Hob - i onima kojima je posao da čitaju sve što im padne pod ruku.

Нема коментара:

Постави коментар