Претражи овај блог

понедељак, 02. април 2012.

Igra prestola: Sever pamti

by High Duke


Game of Thrones je opet sa nama, internet je prepljavljen komentarima, twitter mi se zabagovao od silnih tvitova o seriji. Nakon silnog hajpa, biće zanimljivo pogledati cifre gledanosti u odnosu na prethodnu sezonu i konkurentne kablovske serije. Ono što ću ja raditi drugačije ove sezone je, nadam se, manje pljuvati i cepidlačiti. Kao prvi korak u celoj priči, ove godine nisam pročitao Sudar kraljeva neposredno pre gledanja serije kao što sam to uradio sa Igrom prestola, što bi trebalo da mi malko distancira seriju u odnosu na izvorni (i još uvek neuporedivo superiorniji) izvorni materijal. Posle prve sezone sam i već naviknut na raznorazne izmene, odstupanja, pa i na glumce koji mi deluju pogrešno. Jedna od stvari koje me najviše zanimaju je ono što i samog Martina najviše brine, a to je domino efekat. Svaka mala promena u seriji će verovatno morati da se debelo zakrpi da bi se neke kasnije stvari uklopile, podrazumevajući, naravno, da će serija da teži da isprati knjigu, pošto bi suprotno bilo prilično besmisleno.

Elem, u novoj sezoni dobijamo gomilu novih lica koja treba da se dokažu. Najviše sam skeptičan u pogledu Lijama Kaninghema,Stivena Dilejna koji igraju Davosa i Stanisa. Od početka sam imao utisak da je trebalo da igraju zamenjene uloge i prva epizoda nove sezone me je za sada samo učvrstila u tom mišljenju. Stanis je delovao pomalo nesigurno i razmaženo, i ne mogu da se otmem utisku da bi Lijam Kaninghem bolje preneo tu Stanisovu neumoljivu beskompromisnost. Melisandra mi za sada ne smeta, budući da sam se nekako unapred pomirio sa činjenicom da će biti nemoguće dočarati Melisandru kao i u knjizi i da će Karis van Houten imati neostvariv zadatak. No, svi ovi glumci su se pojavili prilično kratko pa ću pre konačnog suda da sačekam da se njihova priča malo više razvije.

Da na sekund ostavim glumce na miru i pohvalim poboljšanje u produkciji. Svašta mi je delovalo mnogo bolje, a čak i užasno skraćena verzija patetičnog turnirčića održanog u čast Džefrijevog imendana je uglavnom prenela atmosferu. Dubrovnik je po onome što se do sada videlo fantastičan izbor za Kraljevu Luku i jedva čekam da vidim više grada.
Druga stavka: perike. Neko je očigledno uzeo drugog vlasuljara budući da Sersejina kosa konačno deluje prirodno, a ne kao plastikaner natakaren za jeftini kostim. Čak su i posvetleli obrve Lini Hedi, tako da ni to više ne odudara.
Sto u Zmajkamenu u obliku mape Vesterosa me je oduševio, pošto sam se plašio da će to biti jedna od preskočenih stvari, preskupa za pravljenje, a bez neke posebne isplativosti, ali mi je neizmerno drago što su se otvorili u tom pogledu. Sam Zmajkamen je koncipiran malko drugačije, umesto velike tvrđave sa ogromnim skulpturama zmajeva, na špici se ovde vidi da je ceo zamak u obliku zmaja raširenih krila. A ni drugih motiva zmajeva ne manjka, tako da sam u tom pogledu zadovoljan.Još draže mi je bilo što do pred sam kraj nije bilo nikakve sekspozicije, ali onda smo bili odvedeni na još jedan kratki kurs za kurve: Zvučni efekti na radu, čisto da se maše malo sisama i da se pokaže malo brutalnosti, jer im se može. Tako da među uglavnom golim prostitukama imamo Janosa koji ubija Baru, ćerku pokojnoga kralja Roberta. No, ne bunim se protiv scene, pošto mislim da do sada nismo imali dovoljno prilike da Janosa dovoljno zamrzimo u seriji (ne, nismo!) samo mi smeta još jedna suptilna promena u odnosu na knjigu. Iz razgovora u prestonoj dvorani kada Džofri sazna za kopilad, možemo da pretpostavimo da je ubistvo sve Robertove dece Džofrijeva ideja više nego Sersejina. Što se same scene tiče, iako prilično izmišljena a Džofri u njoj bahata kretenčina kao i ranije, moram da mu odam priznanje na redekoraciji prestone dvorane pošto su me puzavice na stubovima užasno nervirale celu prvu sezonu.

Na Deninoj strani sveta imamo sjajnog Drogona. CGI zmajici prevezilaze sva moja očekivanja. Verovatno će biti daleko teže napraviti ih kada budu bili veći, ali za sada su savršeni. Kod Deni imamo eh, žao mi konja trenutak, kada njena srebro umire od patnje po pustinji, rekao bih po sećanju, umesto Doree, tako da me zanima da li za nju imaju na umu neke buduće golotinje ili neku brutalnu smrt.

Kao što se moglo zaključiti iz silnih trejlera, ni ove sezone ne vidimo Brzorečje, tako da Džejmi ne čami u prljavoj smrdljivoj tamnici, već ga vucaraju u drvenom kavezu gde god da idu. U razgovoru između Roba i Džejmija se pojavljuje i porasli Sivi Vetar za kojeg ne mogu tačno da utvrdim da li je CGI ili je uvećan običan vuk pa nakalemljen u kadar, no ovo drugo mi deluje verovatnije. Kraster je potpuno drugačiji od onoga kako sam ga zamišljao, ali i sjajan, potpuno uspeva da prenese sve što Kraster treba da bude.

Iako je Piter Dinklidž dobio silne nagrade za Tiriona, još uvek se muči da ubode britanski akcenat, i iako je potpuno uspeo da iznese Tirionovo samozadovoljstvo na Sersejinu reakciju, izgovor mi još uvek pomalo smeta, mada sam sada već sklon da ga pripišem nekoj osobenosti njegove izbedbe.

Od Roba, tj. Ričarda Madena očekujem velike stvari u ovoj sezoni, pošto me je oduševio u King in the North fazi prethodne. Ariju vidimo na blic samo na kraju, što je i bilo za očekivati budući da su njeno „regrutovanje“ za Noćnu stražu prebacili iz druge knjige na kraj prve sezone.
Pošto je u pitanju tek početak druge sezone, proći će opet period postavke priče, ipak imamo mnogo novih likova i lokacija sa kojima prvo treba da se upoznamo. Renlija još nismo ni videli, a tek treba Teon da stigne do svog dragog tatice.

No, za kraj sam ostavio sebi svojstvenu pljuvačinu bez koje ne mogu, izgleda. Ponekad se pitam da li iko razmišli makar pet sekundi pre nego što ubaci neku izmišljenu scenu. Scena u kojoj Maloprstić preti Sersej i ona njemu demostrira svoju moć, jedna je od većih idiotskih dodataka, odmah nakon toga što majstor Igre prestola i mahinacija otkriva random kurvama koje se pesničaju, svoju tužnu priču. Poenta Maloprstića jeste što je pokorni sluga sve vreme. Ovde moraju da napomenu publici da je on zajeban i da može svašta da napravi, a ovako bi svako njegovo buduće delo moglo i da se pripiše razmišljanju: ti si meni našla da pretiš, kučko Lanisterska.

Plus Shae koju je Tirion doveo pravo u ni manje ni više nego u palatu i Kulu kraljeve desnice. Zaboga, ako je Tirion nešto radio, to je da se paranoisao da će neko da je otkrije i iskoristi protiv njega. Zar nisu mogli samo da izmeste sve u neku visoku krčmu sa relativnim pogledom na grad?

Tu je i neizbežna kurva sa severa, Roz, koja je već izgleda postala jedna od glavnih u Petirovom bordelu, tako da se pomalo pribojavam da će da postane jedan od vitezova kraljeve garde do kraja sezone.


Za kraj vas ostavljam sa poslednjim promotivnim videom koji je izašao:

Нема коментара:

Постави коментар