Претражи овај блог

петак, 25. децембар 2009.

Bug!

by Nightflier

Dragi čitaoci, bezmalo je prošla ova godina, 2009. po odokativnom računanju koje su nam uveli na politički nekorektnoj verskoj osnovi, pa je valjda i vreme za svođenje računa. Kad bi imalo šta da se svede, bilo bi dobro. Rečena i gorepomenuta 2009. za izdavaštvo u ovoj zemlji Srbalja i ostalih mutanata bila je gotovo pogubna. Ministarstvo kulture se nije dovoljno potrudilo da dokrajči ovo malo eskapizma što nam je preostalo, pa verujem da će propušteno nadoknaditi u narednoj godini. Na ličnom i personalnom planu, godinu sam proveo boreći se s našim izgovorom za zdravstveni sistem i redovno pominjući bližu rodbinu resornom ministru (svaka sličnost s ministrom zaduženim za kulturu je, pretpostavljam, namerna), budući da mi je najbliža osoba na ovom svetu a i šire prilično ozbiljno bolesna. U pauzama između dve ture nerviranja nešto malo sam prevodio i nešto malo čitao. I jedno i drugo najmanje u životu. Razlog tome je što nisam imao volje, vremena ili živaca. Ili zato što me izdavači nisu plaćali, jer sami nisu mogli da naplate potraživanja od knjižara ili šta već. Uglavnom, ova godina je u intimnom i poslovnom za oglašavanje na poslednjim stranicama "Politike".

Da ovaj unos ne bi baš potpuno podsećao na uvod u epizodu serije "Grlom u jagode" (koju mrzim), godinu za nama obeležila je i prava eksplozija izdavaštva domaće fantastike, koja je mahom lepo primljena kod čitalaca. Objavljeni su i novi romani meni jako milih i dragih pisaca, za koje se verovalo da su digli ruke od spisateljskog zanata. A i "Avatar" je počeo da se prikazuje u našim bioskopima.

U narednih nekoliko dana pozabaviću se naslovima koje sam pročitao ove godine, a uslediće i nekoliko prikaza romana što klasične epske fantastike, što urbane fantastike, na tragu Džima Bučera. Dok pokušavam da privedem kraju prevod "Povratka u SSAD" (genijalnog romana Kima Njumena, kojeg će objaviti "Paladin" Gorana Skrobonje), trudim se da što manje vremena provodim na svom porcelanskom prestolu i da izbacim iz sustava ovu viruštinu koja me je napala. Smatrajte ovo Božićnom poslanicom vaše crne eminencije i ne dajte se neprijatelju!

3 коментара:

  1. Iskoristicu ovaj blog-tekst da tebi i tvojoj ekipi saradnika/-ica cestitam predstojece praznike.
    Za 2010 godinu vam zelim ono sto zelim i sebi:
    1. Puno srece i zdravlja, vama i bliznjoj rodbini.
    2. Da sa lepsom/ruznijom polovinom provedete prolece/leto u Italiji i obici Veneciju pre nego sto potone.
    3. Da skoknete na dan-dva do Frankfurta u vreme odrzavanja najveceg sajma knjiga na svetu.
    4. Da se pocastite Sony Readerom prs-700. Kako stoje stvari, u bliskoj buducnosti bice politicki nekorektno kupovati knjige. Mozemo da nagrabusimo od avataroljubaca i Na'avija(ca) sto ne cuvamo sume i zelenilo.

    Ako sam zaboravio neku zelju, ne budite skromni, slobodno je stavite na listu. :) ;)

    Mah mah

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, Medoxe.

    1. Isto želim svim čitaocima ovog i svih ostalih blogova i svetske fantastike. Nadam se da će to makar malo potrti želje PR-ke jednog od naših najvećih izdavača fantastike da pocrkaju svi koji pišu i čitaju pomenuti žanr(ove).
    2. Opet hvala, ali bilo bi više kul da Veneciju obiđemo nakon što potone, zar ne?
    3. To sam propustio kada sam bio urednik, ali ima nekih naznaka da bih mogao biti ponovo, pa ko zna.
    4. Ja već mnogo čitam u elektronskom formatu i tražim zamenu za laptop, pošto je malo nezgrapan za stalno nošenje. Možda će iPod Touch da posluži kao zamena (pošto se razmišljam da ga nabavim, jer moram da promenim svoj verni SE W950, pa će mi biti potreban mp3 plejer) dok se e-čitači ne usavrše.
    5. Hvala i tebi i svima ostalima koji čitaju ova pisanija i gube vreme s nama iz Night Tribes. Ako znate još nekoga sem sebe kome bi ovo bilo zanimljivo, dovucite ga na Bukspejs. Srećni praznici!

    ОдговориИзбриши
  3. Zdravo. Nova sam na blogu i sasvim slučajno sam naletela na ovaj blog i baš se radujem zbog toga, posebno me raduje Robert Džordan i obećavam da ću tvojim pisanijima posvetiti više vremena. Sve najlepše u ovoj godini i- čitamo se :)

    ОдговориИзбриши