Претражи овај блог

понедељак, 26. јануар 2009.

Nov fentezi u 2009.

Po onome što je nominovano za Nebulu vidi se da prethodna godina nije bila preterano berićetna, stoga nam ne preostaje ništa drugo nego da se okrenemo godini pred nama. Evo šta se može očekivati u 2009, najpre od epske a potom i od naučne fantastike:

Najpre, An Empire Unacquainted with Defeat američkog pisca Glena Kuka, kod nas poznatog po romanima o Crnoj četi, od kojih sam jedan i ja preveo. Reč je o reprintu njegovih ranijih dela, a sve pod trejdmarkom Nightshade Books. Kuk nije među mojim omiljenim piscima, ali voli da popriličan broj ljudi, tako da zaslužuje da se pomene.

Stiven ERikson planira novi roman, The Lees of Laughter's End, koji nas vraća njegovim suludim nekromantima iz “Mesečevih vrtova”. Nažalost, imam samo prvu knjigu iz nezavisnog serijala posvećenog njima. Verovatno ću sačekati da se pojavi i ova, pa da pročitam sve tri.

Lois Makmaster Bižo najavila je novi nastavak u serijalu The Sharing Knife. Zapravo, trebalo bi da bude objavljen krajem ovog meseca. Mada imam prethodne tri knjige, nešto mi nije dalo da ih pročitam. Uglavnom problemi sa zdravljem. Prava je šteta što Laguna ne objavljuje Curse of the Chalion, a ne daje ni drugima da ga objave.

Kim Harison priprema sedmi nastavak u Hollows ciklusu, a pod naslovom White Witch, Black Curse. Laguna je najavila da će otpočeti ovaj ciklus.

Naslov kojem se ja možda najviše radujem jeste The Captal’s Tower, treća knjiga u serijalu Exiles, koji piše Melani Ron. Svima koji vole Roberta Džordana iskreno preporučujem prva dva dela u ovom serijalu.

Rejmond Fajst nam sprema Rides A Dread Legion, mada su njegovi poslednji romani o Midkemiji gotovo nečitljivi.

Džim Bučer ubrzo objavljuje 11. roman o Hariju Drezdenu, a do kraja godine bi trebalo da izađe i The First Lord’s Fury, poslednja knjiga serijala Codex Alera.

Džon Marko takođe ima novi roman i serijal: Starfinder

Kejt Eliot nastavlja Crossroads sa romanom Traitor’s Gate.
I, na kraju, na ovo obratite pažnju, drugi omnibus iz Godstalker Chronicles, koji sadrži Seeker’s Mask i To Ride a Rathorn. Ovo se ne sme propustiti, pošto su originalna izdanja njenih romana odavno out of print.

Dakle, u 2009. čeka nas svašta nešto lepo, ako je verovati najavama. Već smo spomenuli neke stvari - novog Martina (mada, to baš i nije pošteno. Martin je skoro objavio novi sf roman i novu zbirku priča, ali kod nas se to nije ni pomenulo, pošto nije reč o nastavku "Pesme leda i vatre") i Ričarda Morgana, ali i Rotfasa, pa i Mjevila. Evo onih koje smo propustili:

The Republic of Thieves by Scott Lynch je treći naslov od planiranih sedam. Iskreno se nadam da će se Linč popraviti, pošto mi je drugi nastavak serijala iskreno rečeno bio jako dosadan. O Linčovom pisanju detaljnije sam govorio na svom blogu, pa neću da se ponavljam. Dovoljno je reći da ne bih davao pare za njegove knjige. Jedini razlog što mi zauzimaju dragoceni prostor na policama jeste jednostavna činjenica da ih dobijam džabe. Doduše, ilustracije za korice jako su lepe.

The Warded Man by Peter V. Brett. Prvi deo dobio sam od Odiseje, pošto Bret i Senderson imaju istog agenta, ali nije mi se nešto dojmio početak, pa nisam ni pročitao knjigu. U to vreme lomio sam glavu oko terminologije u "Poslednjem Carstvu". Može biti da sam pogrešio, pošto je roman nahvaljen u vražju mater. Staviću ga na uži spisak za čitanje tokom januara.

Fall of Thanes (The Godless World) by Brian Ruckley. Još jedna trilogija koju sam počeo, ali nisam nastavio - iz neznanih razloga. Trebalo bi da liči na Martina, ali to je u poslednje vreme jako čest epitet. Ovde je reč o poslednjem nastavku.

Best Served Cold by Joe Abercrombie. Aberkrombija sam već pominjao po dobru na ovoj temi. Ovo ću da čitam samo ako dobijem besplatno. Liči mi na pokušaj fentezija inspirisanog južnoevropskim motivima i političkim intrigama, što obično ispadne glupavo.

Songs of the Dying Earth (Hardcover) by Martin (Author), George R. R. (Author), Dozois (Author), Gardner (Author), Tom Kidd (Illustrator). Ko ovo ne pročita da se pospe katranom i perjem i da mu se članska karta spali na Terazijama, a ako nema člansku kartu - da se skerletnim slovima pribeleži da je nikad ne dobije! Evo i zašto:

Quote:
Today, in order to honor the magnificent career of Jack Vance, one unparalleled in achievement and impact, GEORGE R.R. MARTIN and GARDNER DOZOIS, with the full cooperation of Jack Vance, his family, and his agents, suggest a Jack Vance tribute anthology called Songs of the Dying Earth, to encourage the best of today's fantasy writers to return to the unique and evocative milieu of The Dying Earth, from which they and so many others have drawn so much inspiration, to create their own brand-new adventures in the world of Jack Vance s greatest novel.

Half a century ago, Jack Vance created the world of the Dying Earth, and fantasy has never been the same. Now, for the first time ever, Jack has agreed to open this bizarre and darkly beautiful world to other fantasists, to play in as their very own. To say that other fantasy writers are excited by this prospect is a gross understatement; one has told us that he'd crawl through broken glass for the chance to write for the anthology, another that he'd gladly give up his right arm for the privilege that's the kind of regard in which Jack Vance and The Dying Earth are held by generations of his peers.


Samo zbog ove knjige vadim Vensa sa dna kutije. Reč je o jednom od najznačajnijih pisaca sf&f-a u istoriji žanrova.


Gears of the City by Felix Gilman. Ovo je već objavljeno. Reč je o nastavku Thunderer-a, koji imam, ali ne stižem da pročitam. Kada konačno stignem, verovatno ću naširoko i nadugačko na blogu o tome. Trenutno sam zauzet pisanjem o poreklu vampira. Thunderer je jako hvaljen roman, mada... Moram zapravo priznati da sam nekoliko puta pokušavao da ga čitam i nisam odmakao dalje od prvih nekoliko stranica. Naravno, to ne mora ništa da znači, pošto sam neke naslove počinjao doslovce na silu, pa su mi postali miljenici.

Traitor to the Crown The Patriot Witch by C.C. Finlay. Ovo bi trebalo da je alternativna istorija pomešana sa magijom, verovatno po uzoru na romane Naomi Novik. Videćemo kada se pojavi o čemu je reč. Meni je delovalo dovoljno zanimljivo da unapred naručim.

Midwinter by Matthew Sturges. Meho bi trebalo da kaže koju o ovom gospodinu. Znam da je scenarista stripova, ali ne znam šta je tačno radio. Kolege gikovi po belom svetu lude su za njim.

Blood of Ambrose by James Enge. Još jedan novi pisac. Čini mi se da ovaj roman prati liniju koju je Robin Hob povukla sa Farsijerima. Evo šta Amazon kaže:





Quote:
Behind the King's life stands the menacing Protector, and beyond him lies the Protector's Shadow...

Centuries after the death of Uthar the Great, the throne of the Ontilian Empire lies vacant. The late Emperor's brother-in-law and murderer, Lord Urdhven, appoints himself Protector to his nephew, young King Lathmar VII and sets out to kill anyone who stands between himself and mastery of the Empire, including (if he can manage it) the King himself and his ancient but still formidable ancestress, Ambrosia Viviana.

When Ambrosia is accused of witchcraft and put to trial by combat, she is forced to play her trump card and call on her brother, Morlock Ambrosius--stateless person, master of all magical makers, deadly swordsman, and hopeless drunk.

As ministers of the king, they carry on the battle, magical and mundane, against the Protector and his shadowy patron. But all their struggles will be wasted unless the young king finds the strength to rule in his own right and his own name.


Lamentation (The Psalms of Isaak) by Ken Scholes. Roman koji mi je preporučen kao sf zamaskiran u fentezi. Opet novi pisac.

Nights of Villjamur by Mark Charan Newton. Dovraga, čovek je godinu dana mlađi od mene, a već ima čudovište od romana. Da se ne bih osećao kao propalitet (dobro, tešim se time da imam četrdesetak objavljenih prevoda) pročitaću ga čim bude objavljen u Americi. U Velikoj Britaniji primljen je jako dobro.

Mortal Coils by Eric Nylund. Roman koji deluje nesvakidašnje, pa samim tim zanimljivo.

Quote:
Nothing interesting ever happened to fifteen-year-old orphans Eliot and Fiona while they’ve lived in the strict, oppressive household of their grandmother. A chance visit, however, reveals that there is much more to the twins. They are the offspring of a goddess and Lucifer, Prince of Darkness.

Now, to settle the epic custody battle between these two families, the fallen angels create three diabolical temptations, and the gods fashion three heroic trials to test Eliot and Fiona. More than ever they need to stick together to survive and to learn how to use their budding supernatural abilities . . . for family allegiances are ever-shifting in the ancient, secret world they have entered.


Dragon in Chains by Daniel Fox. Ovim završavam spisak onoga što valja iščekivati u prvoj polovini ove godine. Naravno, treba imati na umu da se stvari menjaju - naročito kada je reč o Martinovim rokovima.

1 коментар:

  1. Анониман14. мај 2013. 05:32

    I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's а
    very easу оn the eyes whісh maκes it muсh mοre pleasant for me
    to come heгe and visit mοrе oftеn.
    Did уou hirе out a ԁeveloper to create your theme?
    Еxcellent ωork!

    Feel free to ѵisit my web sitе :: ipad repair

    ОдговориИзбриши