Претражи овај блог

понедељак, 22. децембар 2008.

Kim Harison

Laguna je najavila prvi roman ove spisateljice, mada je verovatno da ćemo ga poduže čekati, pa već pristižu pitanja u vezi s njom.
Kim Harison je američka spisateljica, koju bih najpre mogao da opišem kao ženskog Džima Bučera. Njeni romani o veštici Rejčel Morgan odigravaju se u alternativnoj verziji našeg sveta, gde su vampiri, vukodlaci i ostale karakondžule postali sastavni deo svakodnevice, nakon što je pandemija prepolovila populaciju "običnih" ljudi. Ovde je potrebno naglasiti da su u svetu Kim Harison veštice zapravo genetski drugačije - predstavljaju posebnu rasu. To je bitno jer se u potonjim knjigama serijala tome posvećuje naročita pažnja, kao elementu potke.
Protagonista, Rejčel Morgan, svojevrsna je antiteza Aniti Blejk, najpre po građi, a potom i po naravi. Harisonova se daleko manje bavi seksom od svoje slavnije koleginice, mada - naravno - svaki roman sa vampirima neizbežno sadrži i nagoveštaj seksa. Harisonovoj je, na svu sreću, pošlo za rukom da svoj serijal ne pretvori u meku pornografiju, mada ima uspona i padova - kako kada je reč o zanimljivosti radnje, tako i kada je reč o odnosu prema seksualnosti.
Budući da će Laguna u nekom trenutku objaviti ovaj serijal, ne bih da preterano dužim. Zanimljiv je i pitak, te ga preporučujem svim ljubiteljima urbane fantastike.

6 коментара:

  1. Koliko vidim, ima 7 knjiga u serijalu. E sad, pitanje glasi: jel' ovaj serijal gotov ili se jos pise?

    ОдговориИзбриши
  2. Radovi su u toku, što bi se reklo. Isto kako kod Bučera - mada će Bučer sa narednom knjigom završiti Codex Alera.

    ОдговориИзбриши
  3. Zanimljivo zvuci, a 7 knjiga, uh, proce godina dok to Laguna pusti..

    ОдговориИзбриши
  4. Ako je kao i Butcher, onda se ne brinem. Samo da ne razvuce serijal previse. Butcher je objavio oko 10-11 knjiga, a kraja nigde na vidiku.

    ОдговориИзбриши
  5. Pa? Polazi mu za rukom da održi nivo zabave. Štaviše, čini mi se da ima potencijala da napravi spin-off kada mu šegrt diplomira.

    ОдговориИзбриши
  6. Ma ne kazem ja, meni je serijal sve bolji i bolji, samo mi je vise dosadilo kad serijal ima vise od 5 knjiga. A to za spin-off, moguce da si u pravu. Kad sam vidio sinopsis turn coat-a, jedva cekam da izadje. Bas me zanima kako ce on Morgana osloboditi krivice.

    ОдговориИзбриши