Претражи овај блог

понедељак, 29. септембар 2014.

Zla kob Crnog zmaja

Evo uvoda u jedan predgovor ili pogovor ili uvodnik ili šta već što trenutno pišem...

Epska fantastika ponekad deluje kao žanr koji se sastoji samo od derivata ranijih radova, ili pak bledih kopija nekako volšebno izgubljenih originala. U neku ruku, to bi se moglo smatrati tačnim, ali čak je i Tolkin – koji se uzima za oca žanra – jednom prilikom rekao da su sve priče odavno ispričane.

Ako je zaista tako, čemu onda novi romani, stripovi, filmovi? Zašto je epska fantastika žanr koji je ovladao kinematografijom novog milenijuma? Čak i kada bioskopski hitovi odlutaju na teren superheroja, nekako opet ne možemo bez mitoloških nordijskih junaka, magičnog oružja koje mogu da koriste samo odabrani i – po pravilu – zlih čarobnjaka.

Objašnjenje je zapravo jednostavno. Naime, ako naučna fantastika služi kao prozor u budućnost i krajnja granica ljudske inventivnosti, epska fantastika je nosilac kulturoloških poruka koje oblikuju naše viđenje sveta u kojem bitišemo i u neku ruku nam usađuje moralne imperative i recepte za preživljavanje u široj ljudskoj zajednici – što je uloga koju su nekada igrale bajke.

U tom smislu je fantastika bilo kog pojavnog oblika suštinski važna kako za pojedinca tako i za širu zajednicu – jer nas kroz naučnu fantastika tera da se pripremamo za društvene i tehnološke izazove, kroz horor nas primorava da makar razmišljamo o strahovima koji nas opsedaju i pravim pobudama koje se kriju iza njih, a epskom fantastikom nam u ruke daje etička načela i moralne vođice pomoću kojih izlazimo na kraj sa svim tim strahovima i izazovima.

Нема коментара:

Постави коментар