Претражи овај блог

четвртак, 13. март 2014.

HOKUS LOKVUD - Nenad Pavlović

Tragično je koliko ovaj romančić ima potencijala, a zadržao se na sirovom potencijalu. Izdavač je u svakom pogledu izneverio autora, obezbedivši najpre skarednu opremu, a potom i kroz odsustvo uredničkog rada i bilo kakve lekture.

Čitajući "Lokvuda" sve vreme sam imao utisak da čitam grubi rukopis, koji je bar godinu dana daleko od objavljivanja. Sa ozbiljnim urednikom i radikalno drugačijom grafičkom opremom, "Lokvud" je mogao da bude značajan roman za domaću fantastiku - svakako ne u maniru visoke fantazije kojoj većina naših mladih pisaca teži, već u domenu blago humorističke fantastike, po uzoru na Pračeta i Entonija.

Krajnje teška srca ne mogu da preporučim ovaj naslov, pre svega zbog toga što ga je veoma teško čitati usled pomalo nezgrapnog slaganja rečenica i uopšte stilskih problema. Moram da naglasim da za to ni u kom slučaju nije kriv autor. Dapače, autoru bih preporučio da nađe sebi ozbiljnog izdavača spremnog da uloži trud i rad potreban da se tekst ovakvog potencijala nadgradi i izbrusi.

Ruku na srce, nadam se da će Pavlović odoleti serijalizaciji, te da će mu sledeći roman biti sam za sebe, pa makar i smešten u "Lokvudov" svet. Po mom sudu, ovaj mladi pisac ima ozbiljan dar koji treba razvijati.

3/5

4 коментара:

  1. Pretpostavljam da knjigu nije lako ni naći, nisam je zapazio po knjižarama.

    Uzgred, pošto na DW-u ne mogu da ti odgovorim jer sam mreo, da ovde napomenem:"Ništa ne razumem taj tvoj srpski." :-))

    ОдговориИзбриши
  2. Poštovani kolega Nighflier,
    u potpunosti se slažem sa vašim mišljenjem. Kupio sam ovu knjigu na sajmu, sve u sklopu želje da kupujući knjige domaćih žanrovskih pisaca, koliko toliko pomognem razvoju i opstanku ove književnosti kod nas.
    Zaista je šteta što nije uloženo malo više truda jer bi roman sigurno pružio mnogo veće uživanje tokom čitanja. Ovako, ostaje samo kao "a promising first attempt".
    Veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман23. март 2014. 20:25

    Knjigu je moguće naći u knjižarama Delfi i Zepter, ako nije rasprodata, što nije nemoguće jer je štampana u prilično ograničenom formatu

    ОдговориИзбриши
  4. Mislim da sada vec knjige ima svuda i skoro u svim vecim knjizarama

    ОдговориИзбриши