Претражи овај блог

понедељак, 17. јануар 2011.

77, deo treći - ili novih pet knjiga sa 2010 top 10

6. Passage, Justin Cronin




Passage, ili "Prolaz" na srpskom (izdavač "Laguna", prevodilac Goran Skrobonja), verovatno je najznačajnije izdanje prethodne godine. Kronin je glavnotokovski pisac, koji se okušao u žanrovskoj književnosti, unoseći svu zanatsku umešnost u temu staru koliko i žanr fantastike - vampire, pa uz to vampire koji osvajaju svet.

"Prolaz" se čita kao mešavina Ričarda Metisona i Stivena Kinga. Kroninovi vampiri jesu stvorenja nauke u širem i biologije u užem smislu, ali Kroniovo pripovedanje u velikoj meri se oslanja na stanje duha svojih protagonista i interakcije unutar grupe, te time stvara napetost u kojoj čitalac ne može a da ne učestvuje.

Očigledno tek prvi deo u (verovatno) trilogiji, "Prolaz" je roman koji je obavezno štivo za prošlu godinu. Videćemo hoće li tokom vremena zadržati svoj uticaj i značaj. Verovatno neće moći da se meri sa "Salemovim" ili "Ja sam legenda", ali će sasvim sigurno biti upamćen kao jedan od bitnijih romana u istoriji vampirske književnosti.

7. Warriors, GRRM and Gardner Dozois

Sve i da u ovoj knjizi nema ničeg sem novele "Tajanstveni vitez", bila bi ozbiljan konkurent za najznačajniju SF&F knjigu prošle godine. Da vas podsetim, rečena novela je prvi svež materijal (ne računajući kalendare, RPGove i kartaške igre) u svetu "Pesme leda i vatre" još od 2005. godine. Svojevremeno sam objavio prikaze nekih novela u ovoj zbirci (http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2010/07/warriors-grrm-and-gardner-dozois-blow.html), pa se sada neću posebno baviti njom. Samo bih da istaknem kako je sada sasvim jasno da će na kraju novele o Danku i Egu obrazovati neverovatno dobar roman.

8. Cryoburn, Lois McMaster Bujold

Cryoburn je novi naslov u sagi o Majlsu Vorkosiganu - koji smo čekali toliko dugo da se to graniči sa okrutnošću. Iskren da budem, da nije prošlo toliko godina od Winterfair Gifts ovaj roman ne bih smatrao izuetnim. Priča je dobro sročena i umešno napisana, a autorka nastavlja da istražuje Majlsov univerzum i da nam predstavlja nova društva i planete u najboljem spejsoperskom maniru, ali ja sam se valjda navikao na Barajar iz prethodnih nekoliko romana - naročito A Civil Campaign - tako da sam se nadao da ću dobiti još toga. Doduše, imam neki osećaj da ćemo ubrzo dobiti još romana o Majlsu, pošto je njegov svet pretrpeo zastrašujući udarac. Ali nećemo da spojlerišemo.

9. Empire in Black and Gold, Adrian Tchaikovsky


Empire in Black and Gold je roman koji godinama pokušavam da ne pročitam. Prvi u serijalu od, za sada, pet nastavaka - Empire in Black and Gold je pisan u najboljem maniru fantastike iz osamdesetih godina, koja ima dobru ideju i ništa više. Tipičan primer nove epske fantastike, koja u nedostatku novog Martinovog romana zapljuskuje knjižare i čitaoce, Empire in Black and Gold je loše napisan, šuplje karakterizacije i naivan kao prostitutka u Domu Narodne skupštine, koja očekuje da joj plate za pružene usluge. Ali je zabavan. Pravo grešno zadovoljstvo koje najviše užitka pruža ako se čita u osnovnoj ili srednjoj školi. Lako štivo, zanimljiv svet, likovi koji ne nerviraju previše. Na ogromno iznenađenje - prijao mi je.

10. Antiphon, Ken Scholes



Treći roman nove velike zvezde epske fantastike - zapravo, sajens fentezija. Neću mnogo o njemu, pošto sam objavio prikaze prvog i drugo romana (ovo je treći), a i intervju sa autorom. Samo da vam kažem kako je reč o piscu koji može da stane rame uz rame sa ma kime od mlađe generacije autora: Sandersonom, Aberkrombijem, Rotfasom, Linčom - you name it.

Toliko za sada. Pišemo se za koji dan.

Нема коментара:

Постави коментар