Претражи овај блог

уторак, 11. јануар 2011.

77 - deo drugi, ili najbolje u nastavcima




Da rezimiramo, prošle godine pročitao sam 77 knjiga raznorazne fantastike, koje mahom imaju veoma slabe izglede da se u dogledno vreme nađu u našim knjižarama - doduše, u prevodu. Srećom, danas je stanje stvari daleko bolje nego pre deset godina, tako da u raznim knjižarama mogu da se nađu prihvatljivi naslovi i to po prihvatljivim cenama. Dapače, ako čitate nekoliko knjiga mesečno, između ponude knjiga na engleskom i onoga što naši izdavači nude u prevodu, relativno ste obezbeđeni.

E sad - nema se para. Šta kupiti, a da se ne pokajate? Tome valjda služe ovakvi blogovi i forumi, da vam daju odgovor na to pitanje. Naravno, najpre morate biti načisto da li verujete ukusu blogera ili forumaša in question. Bilo kako bilo, već me je nekoliko ljudi pitalo da proberem među knjigama koje sam protekle godine pročitao i sastavim nekakav "best nekoliko" spisak naslova.

Rešio sam da proberem nekih petnaestak knjiga iz te hrpice stranica - što je nekih dvadesetak procenata, s tim da ih neću poređati ni po kakvom merilu, sem kako sam ih hronološki čitao.

Hir vi gou...


1. Bright of the Sky, Kay Kenyon




Ovaj roman me je raspametio. Objavljen još 2008, nije bio dovoljno hajpovan - tako da mi je tek prošle godine zapao za oči. Pride, nikako nisam mogao da nabavim ostala tri romana u kvartetu, a pokušavao sam na sve načine. Na kraju sam dobio blogerske primerke od izdavača, na preporuku cenjenog i dragog kanadskog kolege, Patrika sa Pat's Fantasy Hotlist.

Elem, Bright of the Sky je tvrd SF, ali ispripovedan prelepim gotovo lirskim jezikom, suptilnog stila i izuzetnog worldbuildinga. Nemam dovoljno reči da nahvalim Kej Kenjon kao spisateljicu, niti ovaj roman kao uvodnu priču u tetralogiju.

Pošto će me neko neumitno pitati "A o čemu se tu radi?", reći ću samo da se roman bavi susretom našeg univerzuma sa paralelnim, koji je daleko naprednije tehnologije od našeg. Radnja se dešava u dalekoj budućnosti, kada je čovečanstvo uveliko razvilo umeće putovanja među zvezdama.

Po stilu i jeziku, Bright of the Sky nekako najviše podseća na vanbračno dete Dina Vulfa i Rodžera Zelaznija, koje je odgajala Ursula Legvin.

Ako vam se ma koji od ta tri pisca dopada, odmah naručite ovu knjigu. Kod nas, nažalost, ne može da se kupi.

2. Shadows Past, Lorna Freeman

Shadow's Past je treći roman u nizu. Prvi sam pročitao veoma davno, pa sam zahvaljujući jednom prijatelju na jedvite jade nabavio drugi iz Amerike - a ubrzo potom pojavio se u štampi treći i Frimanova je sklopila ugovor sa izdavačem za četvrti.

Lorna Friman je jedan od onih sjajnih pisaca koji imaju život van knjiga, pa tek povremeno nešto napišu, ali to bude vanserijski dobro. Ovo je treći roman, tako da vam ništa ne znači bez prva dva, tako da ću malo uopštenije govoriti o sva tri na kamaru,

Elem, ovde je reč o pomalo bajkovitoj fantastici, koja je bila popularna u jednom trenutku krajem osamdesetih i početkom devedesetih u kojoj životinje govore, vilovanjaci se ponašaju na jedan način, a magija je bela ili crna.

Frimanova je uspela da delimično zadrži osećaj razdraganosti i naivnosti koji je glavna značajka epske fantastike iz tog vremena, pa još i da ga začini dobro odmerenom dozom prljavštine devedesetih i da sve to uvede u neoromantizam novog milenijuma - a da ništa ne ispadne bljutavo.

Romani prate mladog čarobnjaka plemenitog porekla, koji je pokušao da pobegne i od magije i od plemstva, pa je stupio u vojsku u nadi da će tu moći da izgradi svoj život. Ali nije mu se posrećilo. Pronašla ga je i magija i porodica, tako da je mladi Zec morao da nauči kako da sa svim tim izađe na kraj, usput osujetivši nekoliko spletki & zavera. Ako vam sve ovo zvuči kao neverovatan splet klišea - pa, nije da niste u pravu.

Ono što vadi celu stvar pre svega je lepo pisanje i umešnost poigravanja sa apsurdom drage mi spisateljice. Ovo je lagana fantastika, koja prija kada pada kiša, ali na potpuno drugačiji način od "Gospodara", recimo. Divna stvar kada želite da u svoj život unesete malo vedrine.

3. A Shadow in Summer, Daniel Abraham


Denijel Ejbraham je mladi pisac sa kojim GRRM veoma blisko sarađuje. Dapače, toliko da Ejbraham dovršava Martinove romane. Veća preporuka od te nije potrebna. Inače, Long Price Quartet, čija je A Shadow in Summer prva knjiga, smešten je u pseudoazijsku zemlju, tako da je - baš kao sve knjige koje zapadnjaci pišu o azijatama - izluđujuće spora. Ali, u tome i jeste stvar sa Ejbrahamom. Njegovo pisanje je filozofsko i reči su mu pažljivo probrane. Njegov svet je podrobno osmišljen a sistem magije suptilan i nimalo bleštav. Ovo nije roman koji se čita zarad uzbuđenja ili brze zabave. Preporučujem zaobilaženje u širokom luku svima koji nemaju živaca ili makar malo strpljenja.

Možda je to razlog nedostatka komercijalnog uspeha ovog i potonjih romana. Produhovljenost u današnje vreme nije na ceni, sa jedne strane, a sa druge - pa, većini nas je i ovako muka od razmišljanja o našem mestu u bližem i daljem kosmosu.

Kako god, ovo nisu knjige za jeftinu zabavu. Spore su. Ali nagrađuju čitaoca. Opet, nisu za svakoga.

4. Changes, Jim Butcher

Bučera sam pratio kako se razvijao od priučenog pisca do sasvim solidnog spisatelja. Od njega nikada neće biti književna veličina, ali kod mene je - nako nekoliko godina - uspešno ispunio prazninu koju je za sobom ostavila Lorel Hamilton kada je od Anite Blejk napravila drolju.

E sad... ovo je dvanaesta knjiga u serijalu, koji sem romana sadrži i nekoliko priča i novela (dobro, jednu novelu), tako da se od čitaoca očekuje da dobro poznaje protagonistu i njegov život i priključenija. Dapače, da bi se u ovom romanu uživalo, mora se dobro poznavati šta se ranije dešavalo - zato što pisac troši 400 i kusur stranica na to da temeljno razgradi svaki detalj & sitnicu u životu našeg protagoniste. Sjajno! Uživao sam kao pseto.

Romane o Hariju Drezdenu kod nas je izdavao IPS, pre nego što je izvršio samoubistvo iz zasede, tako da u narednih bar pet godina nema nade da ga objavi neko drugi. Za IPS sam preveo prve dve knjige, pri čemu druga nije ni objavljena, a prva je rasprodata - ali knjige na engleskom viđao sam u nekoliko knjižara u gradu. Ako volite urbanu fantastiku, navalite. Prvih četiri-pet romana imaju svojih manjkavosti, ali Bučer je pisac koji je se zaista iz knjige u knjigu popravlja.

5. Bitter Seeds, Ian Tregillis



Ijan Tregilis - ili kako god da mu se prezime čita - član je GRRM-ovog književnog kružoka i svojim prvim romanom u potpunosti je opravdao sve što tako nešto može da znači.

Da se ne dešava tokom alternativnog Drugog svetskog rata, za Bitter Seeds bi se moglo reći da je iuzetno dobar primer stimpank romana. Budući da se dobar deo knjige odigrava u Velikoj Britaniji, pa pri tom u njenom engleskom delu, te da su "pozitivci" zapravo volšebnici po uzoru na Lavkraftove likove, avet stimpanka je više nego opipljiva.

Osnovna premisa romana je da su nacisti eksperimentima uspeli da otključaju skrivene sposobnosti ljudskog uma, poput telekineze ili prekognicije, pa specijalnu jedinicu tako obdarenih eksperimentalnih vojnika koriste na raznim frontovima, uključujući i za napade na Englesku.

Englezi se brane aktiviranjem drevnog bratstva volšebnika koji trguje sa tuđinskim entitetima i od njih dobija moć u zamenu za krv - počesto nevinih.

Veoma dobra potka, sjajno ispredena. Za ljubitelje drugačije fantastike, Bitter Seeds je prava stvar.



I tako. Dosta za danas. Pet kratkih prikaza. Prekosutra još pet. Pišemo se.

Нема коментара:

Постави коментар