Претражи овај блог

понедељак, 12. октобар 2009.

Novi naslovi u IPS-u, deo treći

IPS nastavlja da nas zasipa novim naslovima. U ovom delu predstavljanja njihove sajamske ponude mahom ću pominjati ozbiljnije romane, ali ne mogu a da ne izdvojim kultno delo fantazijske i pustolovne književnosti - "Rudnike cara Solomona". Elem:

KUTIJA
(drama)
GINTER GRAS
(IPS/Prosveta)
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Dve godine posle objavljivanja knjige u kojoj je priznao da je krajem Drugog svetskog rata na kratko bio pripadnik SS jedinica, Ginter Gras je završio svoju biografiju knjigom Kutija.
Gras (80), dobitnik Nobelove nagrade 1999, u najnovijem delu čiji je puni naslov Die Box. Dunkelkammergeschihten (Kutija. Priče iz mračne komore) nastavlja priču prekinutu 1959, a junaci su osmoro dece koja gledaju snimke napravljene 1932. godine.

HUMBOLTOV DAR
(drama)
SOL BELOU
(IPS/Prosveta)
Dobitnik Nobelove nagrade za književnost
Dobitnik Pulicerove nagrade za književnost
Mnogo godina, veliki pesnik Humbolt fon Flajšer i Čarli Sitrin, mladić očaran ljubavlju prema književnosti, bili su najbolji prijatelji. U vreme svoje smrti, međutim, Humbolt je gubitnik, a Čarlijev život je pao na niske grane: njegova karijera stoji, zapleten je u gorak razvod, u vezi je sa mladom ženom koja mu ne pristaje i povezan je sa neurotičnim mafijašem. I tada Humbolt deluje iz groba, postavlja pred Čarlija neočekivanu zaostavštinu, koja će mu možda pomoći da preokrene život.

ZABRANJENE BOJE
(drama)
Jukio Mišima
(IPS/Rad)
Šunsukeovi romani su vedri, romantični i iskreni. Njegov život je druga priča. Ogorčen
trima propalim brakovima i desetinama nezadovoljavajućih veza, Šunsuke svu energiju
troši na osvetu. Njegovo jedino zadovoljstvo je da prisustvuje patnjama žena. Kada upozna Juičija, predivnog, gracioznog atletu, i otkrije da je mladić homoseksualac, on u njemu vidi savršeno sredstvo za stvaranje beskrajne ženske patnje. Uskoro se Juiči, obuzet osećajem sopstvene moći, odupire bilo kakvoj manipulaciji i stvari kreću neočekivanim tokom.

MORNAR KOJI JE IZNEVERIO MORE
(drama)
Jukio Mišima
(IPS/Rad)
Mornar koji je izneverio more govori o grupi divljih trinaestogodišnjaka koji odbacuju sve što
ima veze sa svetom odraslih kao varljivo, licemerno i sentimentalno, i trude se da razviju surovost koju nazivaju objektivnošću. Kada majka jednoga od njih započne emotivnu vezu sa mornarom, dečak i njegovi prijatelji ga isprva idealizuju, a nedugo zatim zaključuju da je on
romantičan i nedovoljno čvrst. Svoju razočaranost njegovim ponašanjem shvataju kao čin izdaje i reaguju nasilno.

SAŠENJKA
(istorijska drama)
Sajmon Montefjore
(IPS/Rad)
U ovom dalekosežnom romanu, mlada Ruskinja iz bogate jevrejske porodice postaje revolucionarka i udaje se za boljševika na visokom položaju. Godinama kasnije, upušta se u kobnu radnju koja dovodi u opasnost njenu decu, a ona se od odanog komuniste pretvara u još jednu Staljinovu žrtvu.

FANTOM IZ OPERE
(drama/misterija)
Gaston Lero
(IPS/Rad)
Duh iz Opere je zaista postojao. Nije bio, kako se dugo verovalo, stvorenje iz mašte glumaca, sujeverje upravnika ili proizvod apsurdnih i osetljivih umova mladih balerina, njihovih majki, čuvara, garderobera ili domara. Da, on je bio od krvi i mesa, iako je prisvojio kompletnu pojavu pravog fantoma, takoreći, sablasne senke.

RUDNICI CARA SOLOMONA
(avanturistički roman)
(IPS/Rad)
Na brodu za Natal, pustolov Alan Kvotermejn sreće sira Henrija Kertisa i kapetana Džona Guda. Njegovi novi prijatelji su krenuli u potragu za sir Henrijevim mlađim bratom koji je nestao tragajući za legendarnim rudnicima dijamanta cara Solomona, u unutrašnjosti Afrike. Čudnim sticajem okolnosti, Kvotermejn poseduje mapu ovih rudnika, iscrtanu krvlju, i pristaje da im se pridruži u ovom opasnom poduhvatu. Putnici se tokom potrage susreću sa mnogim opasnostima – nesnosnom pustinjskom vrućinom, neprijateljskim izgubljenim plemenom koje otkrivaju i zlom „mudrom ženom“ koja čuva tajnu o rudnicima dijamanta.

KRIV ZA SVE
(komedija)
Danijel Penak
(IPS/Rad)
Benžamen Malosen ima neobičan posao: radi kao žrtveno jagnje na reklamacijama
u velikoj pariskoj prodavnici, gde je zadužen za izvinjavanje zajedljivim mušterijama. U prodavnici dolazi do eksplozije jedne, a zatim druge bombe. Benžamen postaje prvi osumnjičeni za ovaj besmisleni i nasumični napad. Napad? Nasumični? Ma, kako da ne! Kao najstariji, i on mora da preživi patnju svojstvenu njegovoj porodici: tu je slatka Klara koje fotografiše sebe dok diše, vidovita Tereza, zaljubljena Luna, čudak Žeremi, mali sanjar, majka i njeni ljubavnici…Svi pred očima Julijusa, epileptičnog psa i tetke Julijane, eksplozivne
novinarke. Kakav cirkus!

ZABAVA POVODOM RAZVODA
Lora Dejv
(romantična komedija)
(IPS/Rad)
Priča za sve generacije koja govori o tome šta stvarno znači deliti život sa ne kim. U centru pažnje su dve neodoljivo privlačne žene: Gvin, koja se suočava sa razvodom i Megi, njena buduća snaja koja tek ulazi u brak. Uz dosta emocija i neočekivanog humora, dve žene pokušavaju da odgovore na pitanje koliko stvarno poznajemo ljude sa kojima živimo.

POSLE TEBE
Lusi Dajmond
(romantična komedija)
(IPS/Rad)
Džouzi, Nel i Lisa imaju mnogo toga zajedničkog – one su bile cimerke, srodne duše i najbolje drugarice u vreme kada su njihovi životi bili velika beskrajna žurka. Pet godina kasnije, stvari su se promenile. Džouzi je udata, ima decu i živi u predgrađu, slobodoumna Nel je proputovala svet, a Lisa je na dobrom putu da postigne uspeh u karijeri. Za
Džouzi, ponovno okupljanje jednog vikenda u Londonu izgleda kao dobra ideja... sve dok ne otkrije nešto što će joj zauvek promeniti život. Drska, seksi i zabavna, ovo je knjiga koja govori o životnim izborima i njihovim posledicama.

VIKEND U PARIZU
(špijunski roman)
SERGEJ KOSTIN
(IPS/Prosveta)
Špijun KGB-a, Pako Araja, je krtica koja vodi putničku agenciju na Menhetnu, gde živi već godinama. Iznenada, na tajnoj misiji u Parizu, slučajno otkriva da mu je čovek koga godinama želi da ubije, na dohvat ruke. Zbog čega Pako želi da ubije ovog čoveka, poznatog međunarodnog teroristu koji veoma podseća na neslavnog Karlosa Šakala? Špijunaža i lična osveta stvaraju smrtnu mešavinu u delu ruskog Džona Le Karea.

VAN DOMAŠAJA
(triler)
ELMOR LENARD
(IPS/Prosveta)
Džek Foli je bežao iz zatvora okruga Glejds na Floridi kada je naleteo na Karen Sisko naoružanu sačmarom. Iznenada, lopov-džentlmen je delio skučeni gepek kola sa tim razoružanim saveznim šerifom – čiji Šanel komplet košta više od plena Folijeve poslednje pljačke banke – i hemija je učinila svoje. Ovo je žena u kolju bi Džek mogao da se zaljubi, da ona nije posvećeni predstavnik zakona koji Foli krši kako bi zaradio za život.

19 MINUTA
(triler)
Džodi Piko
(IPS/Rad)
Sterling je prosečan američki gradić, u kome se ništa ne dešava, sve dok jednog dana njegov mir ne naruši šokantni akt nasilja. Posle svega, stanovnici gradića tražeći pravdu pokušavaju da prebole ono što se desilo, ali moraju i da sagledaju svoju ulogu u nedavnim događajima.


DOBRI STARI DEMON
(fantastika)
Majk Keri
(IPS/Prosveta)
Feliks Kastor je egzorcista slobodnjak, a London je njegovo lovište. Kad natprirodni svet pomahnita, njegove su usluge i te kako tražene. Dobar egzorcista može da naplaćuje koliko god želi i da živi na pakleno visokoj nozi, ali će pre ili kasnije naleteti na duha koji je previše za njega. A onda je igra gotova.


POSTANJE
(fantastika)
BERNARD BEKET
(IPS/Rad)
Godine 2041. počele su prve globalne peščane oluje. Godine 2051. osnovana je Republika, 2052. svet pogađa pandemija, a 2077. počinje Veliki rat. Četrnaestogodišnja Anaks misli da poznaje istoriju. Međutim, tokom ispitivanja saznaje da se prava istorije razlikuje od one iz knjiga.

OLUJNI TALAS
(fantastika)
DŽIM BUČER
(IPS/Rad)
Prvi roman danas najpopularnijeg serijala urbane fantastike, u kojem se čitaoci upoznaju sa čarobnjakom i privatnim detektivom Harijem Koperfildom Drezdenom i svetom magije, vampira i vila, koji postoji paralelno s našom stvarnošću. Čarobnjak Hari Drezden je najbolji u svojoj struci. Iskreno govoreći, on je i jedini koji se time bavi. Kada čikaški policajci dobiju slučaj koji prevazilazi mogućnosti prosečnih smrtnika, dolaze kod njega po odgovore. Naš svet je pun čudnih i magičnih bića koja se baš ne slažu sa ljudima. Tada Hari stupa na scenu.

ZID I KRILAC
(fantastika)
Lora Rubi
(IPS/Prosveta)
Priča o sirotoj maloj bogatašici, u kojoj saznajemo dogodovštine iz osnovne škole u Njujorku, u budućnosti, gde skoro svi mogu da lete osim male dvanaestogodišnjakinje koja ubrzo otkriva da ima moć da postane nevidljiva. Ubrzo, devojčica se zatiče u društvu najčudnijih prijatelja i neprijatelja.

KRALJ TRNJA
Greg Kiz
(fantastika)
(IPS/Prosveta)
Ova dobro osmišljena knjiga sa izvanredno povezanim dešavanjima prosto pucketa od neizvesnosti i uzbuđenja, od početka do kraja.
Kraljev lugar, hirovita devojka, mladi sveštenik, nemirni avanturista i mladić koji je nenadano postao vitez – svi se oni suočavaju sa zlobnim silama koje potresaju i same temelje kraljevstva, dok se Kralj Trnja, legendarni zloslutnik smrti, budi iz svog sna.

VILENJACI SINTRE
(fantastika)
Teri Bruks
(IPS/Prosveta)
U ovoj uzbudljivoj novoj fantastičnoj trilogiji, bestseler autor- Bruks bez ikakvog napora povezuje tolkinovsku magiju svojih knjiga Šanare sa urbanim, postapokaliptičnim svetom svog serijala Reči i Praznine... Dugogodišnji Bruksovi obožavaoci i oni koji se po prvi put sreću sa njim biće prikovani za knjigu.

SENKA MINOTAURA
(fantastika)
Alen Gibons
(IPS/Prosveta)
Prva knjiga iz trilogije Legendar
Da možete da birate između „stvarnog života“ i pustolovina iz grčkih mitova koje prkose smrti, sa njihovim junacima i čudovištima, smelim podvizima i bekstvima „za dlaku“ – šta
biste odabrali? Za Feniksa je izbor lak. Kad se uloguje u Legendara, igricu na kojoj radi
njegov otac, može da bude junak.

LEGIJA VAMPIRA
(fantastika)
Alen Gibons
(IPS/Prosveta)
Druga knjiga iz trilogije Legendar
Feniks je otkrio jedan takav živi košmar. Armije krvoločnih vampira i zastrašujućih krvoloka, stvorenja iz naših najgorih košmara, namerili su da napadnu naš svet. Ali, Feniks je već susreo tvorca Legije vampira, zlog Gospodara igre, i zna da je ta smrtonosna kompjuterska igra stvarna – mora da pobedi ili se nikada neće vratiti.

GAVRANOVI RATNICI
(fantastika)
Alen Gibons
(IPS/Prosveta)
Treća knjiga iz trilogije Legendar
Igra otvara kapiju između našeg sveta i sveta mitova. Gospodar igre gotovo da drži naš svet u svojoj milosti. Četrnaestogodišnji Feniks se već dva puta borio protiv njega u Senci Minotaura i Legiji vampira, ali Gavranovi ratnici je igra na najsloženijem i najsmrtonosnijem nivou. Ovoga puta, sledi konačni sukob.

AKO SADA ČITAŠ OVO, VEĆ JE KASNO
(dečiji roman, avantura)
Pseudonimus Boš
(IPS/Prosveta)
„Neću te podsećati kako su prošli put naši junaci, Kas i Maks Ernest, završili, čekajući na učlanjenje u misteriozno Društvo Terces, ili na borbu sa zlim doktorom L i gospođicom Muve koja je bila u toku. Sigurno ti neću pričati ni o tome kako su deca nabasala na Muzej magije, u kom su konačno upoznala čudesnog Pijetra. Pa ja stvarno ne umem da se suzdržim! Suočimo se sa tim – ovo je opasna knjiga.“

EDICIJA RETRO-KLASICI
(IPS/Prosveta)

TAJNA FARME GREJNDŽ
Frensis Kauen
DŽO PANTER
Zakari Bal
ŠVAJCARSKA PORODICA ROBINZONA
J. D. Vis
ČETVRTAKINJA KRISTINA
V. I. Istvejs
SAFARI
Vilfrid Robertson

EDICIJA ŽIVOT U SLIKAMA
(IPS/Rad)
ADOLF HITLER
Marija H. Martines
FIDEL KASTRO
Pilar Huertas
FRANSISKO FRANKO
Antonio Sanćes
MAO CEDUNG
Silvija Garsija i Huan Ramon Gonsales

BOLESNI NA VLASTI
Dejvid Oven
(IPS/Rad)
Tok moderne svetske istorije na kritičan način oblikuje mentalne bolesti šefova
država, ponekad pod budnim okom javnosti, ali obično u tajnosti. Svaki od demokratskih političara, međusobno različitih, poput Vudroa Vilsona, Frenklina D. Ruzvelta, Čerčila, Kenedija, Džonsona, Niksona, Pompidua, Miterana, Blera, Džordža V. Buša, Širaka i Šarona, lagao je o svom zdravstvenom stanju.

BALKANSKI DIKTATORI I
AUTORITARNI VLADARI
JUGOISTOČNE EVROPE
Bernd J. Fišer
(IPS/Prosveta)
Autoritarne vođe kao što su Enver Hodža, Todor Živkov, Josip Broz Tito i Slobodan Milošević, deo su stare tradicije Balkana – autoritarne vladavine, koja je u dvadesetom veku iznedrila neke od najživopisnijih ali i najbrutalnijih vladara.

3 коментара:

  1. Ovako...pored Kralja Trnja, Olujnog Talasa, Rudnici cara Solomona, šta još preporučuješ od fantastike što će biti na sajmu, u izdanju IPS-a? Bruksa ću preskočiti....kakav je ovaj "Dobri stari demon?" Jel to standalone roman?

    ОдговориИзбриши
  2. Prvi deo u serijalu. Za sada ima pet romana. To ti je nešto kao Hari Drezden, samo u Londonu.

    ОдговориИзбриши
  3. Pazaricu jaa sve sto bude od fantastike... dobro necu ZID I KRILAC jer mi ne djeluje kao nesto za vise od 16 godina

    ОдговориИзбриши