Претражи овај блог

четвртак, 24. септембар 2009.

Novi naslovi u IPS-u, deo drugi

Izdavaštvo Prosvete je od prošlogodišnjeg Sajma knjiga objavilo nove naslove iz različitih žanrova, među kojima su romani, eseji, drame, knjige pesama, priručnici i leksikoni. Pored drugog izdanja drame Consul u Beogradu, Bore Ćosića, ljubitelji savremene srpske književnosti će u izdanju Prosvete moći da čitaju eseje Gorana Markovića (Češka škola ne postoji) i Dragiše Vasića (Neobjavljeni članci).

Ove godine, Prosveta će čitalačkoj publici sajma knjiga predstaviti i najnovije izdanje čuvenog Leksikona stranih reči i izraza Milana Vujaklije, kao i naslove objavljene u saradnji sa izdavačkom kućom IPS, među kojima su romani nobelovca Gintera Grasa (Kutija), Sola Beloua (Humboltov dar), Elmora Lenarda (Van domašaja), Sergeja Kostina (Vikend u Parizu) i drugih.

Roman Kutija predstavlja Grasov najuspešniji rad u poslednjih nekoliko godina. Gras je ovde na vrhuncu pripovedačkih mogućnosti. Pojedinačni glasovi junaka se stapaju u hor. Oni se dopunjuju, a u isto vreme su kontradiktorni, oni tvrde i odbacuju. Ova povest se razvija iz raznolikosti glasova i priča, u njoj ništa nije tačno, a sve može da bude istinito. Kroz celu knjigu se prepliću stvarnost i mašta, duhovitost i gorčina. Posebnu ulogu u priči ima jedan stari Agfa fotoaparat.

IPS ove godine predstavlja tri nobelovca

Izdavačka kuća IPS, koja je do sada objavila preko 350 knjiga, kako iz oblasti beletristike, tako i non-fiction-a za decu i odrasle, u svom izdavačkom planu ima još mnogo naslova.
U izdavačkoj delatnosti IPS-a zastupljeni su gotovo svi žanrovi književnosti, a neki od autora za čije objavljivanje knjiga IPS ima ekskluzivna prava su: Le Klezio, Ginter Gras, Žoze Saramago, Jukio Mišima, Sol Belou, Kenzaburo Oe, Majkl Ondatje, Dejvid Memet, Pablo de Santis, Nikolas Evans, Vilijem Gibson, Greg Kiz, Kler Kuk, Majkl Keri, Piter Ejkrojd, Val Mekdermid, Grejam Grin i mnogi drugi.
Veliki broj pomenutih autora dobio je najveće svetske književne nagrade, od Nobelove, preko Pulicerove, Bukerove i nagrade Planeta.
Među najnovijim izdanjima su romani „Čovek koji je hteo da bude kralj i druge priče“, Radjarda Kiplinga (dobitnika Nobelove nagrade 1907.); „Slepilo“ Žozea Saramaga (dobitnik Nobelove nagrade 1998.), „Pad Troje“ Val Mekdermid, a u najavi je i nekoliko romana aktuelnog nobelovca Le Klezioa, od kojih će dva već biti predstavljena na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga – Uranija i Tužbalica o gladii.

U izdavačkom programu IPS-a ima dosta dečjih knjiga i onih koje ne pripadaju fikciji, među kojima se posebno ističu vrhunske umetničke monografije koje se izdaju u saradnji sa najvećim svetskim izdavačem iz oblasti umetnosti - Taschen-om. Partneri sa kojima IPS redovno sarađuje su izdavačke kuće Taschen, Pearson, DK, Disney, Robert Frederick, Igloo, Egmont, Libsa, Holland, Usborne, WPL, Parkstone, Quercus i mnogi drugi.
RAD – dva romana Jukia Mišime

Izdavačka kuća Rad će posetiocima ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga predstaviti najnovije naslove iz oblasti beletristike, objavljene u saradnji za izdavačkom kućom IPS, među kojima su romani Jukia Mišime (Zabranjene boje i Mornar koji je izneverio more), Gastona Lerua (Fantom iz opere), Džodi Piko (19 minuta); biografije Fransiska Franka, Fidela Kastra, Hitlera i Cedunga i mnogi drugi naslovi različitih žanrova. U izdavaštvu Rada je ove godine objavljena čuvena komedija Dušana Kovačevića, Maratonci trče počasni krug, kao i istorijski romani i vodiči najznačajnijih svetskih metropola.

4 коментара:

  1. Wooow, po broju objavljenih naslova i njihovih buducih planova IPS postaje ozbiljna izdavacka kuca. Kao da im SEKA ne smeta previse. :)
    Cudi me sto IPS nije naparavio web sajt koji ce biti iskljucivo namenjen njihovoj izdavackoj delatnosti.
    Od ne-fentezi pisaca bacio sam oko na Grasa. Misimu i Saramaga.

    ОдговориИзбриши
  2. Ma... Angažovali su silne neke dizajnere i programere, pa onda naravno da izrada sajta traje neverovatno dugo.

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da te obavestim da je izasla Eriksonova knjiga Mesecevi vrtovi

    http://www.laguna.rs/index.php?m=naslov&id=1130

    Mozda da napravis novi novi blog-unos o Malezanu ;) Laknulo mi je sto Laguna nije podelila knjigu na dva dela.

    ОдговориИзбриши
  4. O, hvalim te Gospode nad vojskama! Sledeći unos o Malazanu će High Duke, inače.

    ОдговориИзбриши