Претражи овај блог

понедељак, 29. јун 2009.

Nekronomikon

Pošto je ovaj prikaz osvanuo i na nekim drugim mestima, evo ga i ovde.

Inače, tekst je pisan za "Popboks" i evo linka: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=7050

NEKRONOMIKON – H. P. Lovecraft
Ghoul fhtagn

Nakon višegodišnjeg rada na ovom projetku, beogradski izdavač Everest Media, koji nas je pre nekih godinu dana zaintrigirao Katilom, objavio je dugo iščekivanu zbirku Nekronomikon, možda definitivnu kolekciju radova jednog od najvećih horor pisaca svih vremena

Ivan Jovanović

Možda bi neko pomislio da je Nekronomikon zastareo i prevaziđen, naročito kada se u obzir uzme da je žanr strave i užasa odavno nadmašio Lavkrafta u smislu plastičnog opisivanja gadosti koje ljudi jedni drugima nanose. Mogla bi se i izneti pretpostavka da je međuljudski užas daleko strašniji od Lavkraftovog onostranog. Međutim, oba gledišta bila bi netačna.


Iako pisan početkom prošlog veka, Nekronomikon – bolje reći priče iz kojeg se ovo izdanje sastoji – i dalje je i te kako aktuelan, ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga što je Hauard Filip Lavkraft svojim radom nadahnuo mnoge potonje stvaraoce i tako ostavio znatnog uticaja na savremenu popularnu kulturu. Štaviše, može se čak i tvrditi da je Lavkraftova proza spona između 19. i 20. veka, dok su njegovi naslednici – bilo pisci, sineasti ili tvorci video-igara – spona 20. sa 21. vekom.

Dalji dokaz svežine i aktuelnosti Lavkraftovog pisanja ogleda se i u tome što je ove godine u SAD i Velikoj Britaniji objavljeno izdanje njegovih sabranih dela u jednom tomu. Čitateljska potreba za Lavkraftom, dakle, postoji.

Možemo se pitati zašto je tako. Možemo odnekud tražiti odgovor na nepoznanicu koja glasi: otkud nam potreba da budemo uplašeni? Taj odgovor se može pronaći upravo među stranicama Nekronomikona. Strah je već tu, već postoji. Život sam po sebi izaziva strah. Postojanje porađa užas. Strah je biološki mehanizam koji nas tera da preživimo. Po svaku cenu.

Lavkraft svojim pisanjem daje oblik skrivenim strahovima koji nas prate od praiskona. Iako tako nazvan, Nekronomikon se ne bavi smrću već – upravo suprotno – životom. Lavkraftovi pramitološki užasi, potpuno nezainteresovani za čovekovo bitisanje, oslikavaju sumanuti život koji ne haje za probleme i nedaće sitnog i pojedinačnog ljudskog bića, već neumoljivo i nepokolebljivo ide svojim tokom, lišavajući nas vremenom i iluzije da svoj usud držimo u sopstvenim rukama.

Priređivač Nekronomikona Dejan Ognjanović, filmski kritičar i publicista, između ostalog, postarao se da srpskom čitalaštvu predoči vrhunski izbor iz Lavkraftovog stvaralaštva, kao i da napomenama i propratnim tekstovima olakša čitaocu sagledavanje Lavkraftovog života i dela.

Ovo izdanje ispravlja mnogobrojne greške u prevodu i transkripciji već decenijama prisutne na srpskohrvatskom jezičkom području – i te ispravke u komentarima objašnjava čitaocu – te se Nekronomikon može posmatrati i kao projekat čiji cilj nije samo puka zabava, već i obračun sa višedecenijskim zabludama, kao i obrazovanje čitalaca.

Dalje treba naglasiti da se priređivač tokom rada na Nekronomikonu savetovao s najvećim svetskim stručnjacima za Lavkraftovo stvaralaštvo, što ga je vodilo i do Sjedinjenih Američkih Država, te tako ovo izdanje obiluje esejima i komentarima koji se nigde drugde ne mogu naći i predstavlja veličanstven (možda definitivan) osvrt na jedno od izvorišta savremene popularne kulture.



Nekronomikon, bogato ilustrovan nadahnutim radovima Nikole Vitkovića, sa grafičkog i dizajnerskog stanovišta je besprekoran paket, kakav nije viđen na prostorima bivše Jugoslavije, čak ni kada je reč o mnogo ekskluzivnijim projektima. Pomenućemo samo da je hartija na kojoj je knjiga štampana posebno naručena iz inostranstva. Izdavač Everest Media nije štedeo ni truda ni rada da ovaj naslov po svemu odgovara ediciji u kojoj se našao – Vrhunci fantastike.

Na kraju, Nekronomikon nije knjiga namenjena samo poklonicima žanrovske literature. Ovo je beskompromisni tom izabranih dela čoveka čije je kreativno zaveštanje oblikovalo značajan deo onoga što se popularno zove „opšta kultura“ i kao takvo valjalo bi da se nađe u svakoj biblioteci, bila ona javna ili privatna. Nemojte da vas užas zatekne nepripremljene. Obavestite se na vreme. Ghoul fhtagn!

3 коментара: