Претражи овај блог

среда, 11. децембар 2013.

URBAN READS

Od letos na ovim izdavačkim prostorima, takvim kakvi su, deluje nova izdavačka kuća - URBAN READS.

Moram priznati da sam se silno iznenadio kada sam na ovogodišnjem oktobarskom Sajmu knjiga u Beogradu na štandu jednog distributera naslova manjih izdavača ugledao roman "Divergentni", iz pera američke spisateljice Veronike Rot. 

Moja zapanjenost - bolje reći "WTF trenutak" - bila je uzrokovana ne toliko činjenicom da je kod nas neko objavio Rotovu, već da je to učinila nepoznata izdavačka kuća. Naravno, urednici velikih izdavača po pravilu ne prate žanrovske trendove, već ili gledaju šta ima pet zvezdica na Amazonu, ili čekaju da vide šta će se ekranizovati.

Manji izdavači ili objavljuju zavičajne pesnike (videti Marčelov vlog), ili žive u ubeđenju da je fantastika umrla sa Arturom Klarkom.

Budući da sam vlasnik (ček' da prebrojim...) sedam mačaka (premda živim samo sa jednim crnim mačorom), nisam mogao da se oduprem radoznalosti, pa sam upriličio razgovor sa kreativnom i pokretačkom snagom iza URBAN READS.

Moram reći da se moja sajamska zapanjenost umnogostručila (ako ovakav izraz uopšte postoji; ako ne postoji, trebalo bi). Naime, takvu strast i oduševljenje knjigom i književnom fantastikom nisam susreo za ovih trinaestak godina arbajtovanja u izdavačkoj delatnosti. 

U bilo kojoj zemlji sem u Dimenziji Y, u kojoj živimo, takva ljubavna veza između posla i zadovoljstva bila bi siguran recept za brz uspeh. Ovde je to već pitanje, kao što je i sve ostalo postalo upitno, ali iz sve snage držim palčeve.

Elem, URBAN READS je izdavačka kuća okrenuta pre svega naslovima za "decu i mlade", kako bi se to reklo u SFRJ žargonu, odnosno "jang adolt" književnosti na novosrpskom. 

Izdavač se predstavio distopijskom trilogijom "Divergentni", za koju bi se moglo reći da je nadahnuta "Igrama gladi", premda sam sklon da izbegavam takve tvrdnje. Pre bih rekao da su i "Divergentni" i "Igre gladi" odraz čitalačkih potreba mladih ljudi iz postharipoterovske generacije i da su u neku ruku odgovor na poterovski romantizam s kraja devedesetih godina. 

 U dalekoj budućnosti, grad Čikago je podelio društvo na pet odvojenih frakcija, od kojih svaka predstavlja određene vrline čovečanstva: Nesebični, Miroljubivi, Čestiti, Neustrašivi i Učeni. Na Dan odabira, svi šesnaestogodišnjaci u gradu polažu test sklonosti kojim se određuje kojoj frakciji zaista svako od njih pripada. Nakon testa, oni ipak imaju slobodu da sami odluče da li će se prebaciti u frakciju koju im je test sklonosti sugerisao ili će ostati u onoj u kojoj su rođeni.
Šesnaestogodišnja Beatris Prajor je rođena u porodici Nesebičnih, ali tamo se nikada nije osećala prijatno – uprkos ljudima oko sebe, bila je usamljena i osećala je da je život među Nesebičnima sputava, kao da tamo istinski ne pripada. Kada je došlo vreme za test sklonosti, ispostavilo se da su njeni rezultati nejasni: da ne pripada samo jednoj frakciji, već da poseduje sklonosti ka trima – Nesebičnima, Učenima i Neustrašivima. U najvećnoj tajnosti je saznala istinu o sebi i upozorena ja da tu informaciju nikada, ni pod kojim uslovima, ne deli ni sa kim.

Na Dan odabira, kada svi šesnaestogodišnjaci biraju u kojoj frakciji će nastaviti svoje živote, Beatris konačno donosi odluku da napusti svoju rodnu frakciju i pridruži se Neustrašivima. Beatris i ostali transferi prolaze kroz komplikovanu inicijaciju koja ima za cilj da, na osnovu rezultata tri stupnja obuke, odluči o tome ko će od njih postati pripadnik i nastaviti život u Neustrašivima.


Pored ove trilogije, URBAN READS se otisnuo i u vode urbane (a koje bi druge?) fantastike. Ovaj pravac u njihovom izdavačkom planu zastupljen je naslovom "Groznica tame", iz pera spisateljice Kari Mari Moning. Ovo svakako nije očigledan izbor za upoznavanje srpskog čitalaštva sa urbanom fantastikom (premda su neki drugi izdavači već pokušavali da je uvedu u naše knjižare), međutim spoj fantazijskom i savremenog, ali u okruženju koje za promenu nije neka urbana zabit Sjedinjenih Država - već Irska - veoma je osvežavajuće.

Makajla Lejn je doskora verovala da su ona i njena sestra Alina obične devojke iz malog učmalog američkog gradića, da je život zapravo sjajan, i da sve ide baš kako bi trebalo. A onda je Alina otišla u Dablin da studira. Tri meseca kasnije, bila je mrtva.
U potrazi za ubicom svoje sestre, Mak u Dablinu otkriva misteriozni svet drevnih tajni i natprirodnih bića, koliko opasnih, toliko i privlačnih. U ovom carstvu senki i misterija inspirisanih keltskom mitologijom, ništa nije onako kako izgleda, a dobro i zlo nose iste zavodljive maske.
Da li je čovek koji ju je spasao, bogati  tajanstveni Džeriko Barons, tu da joj pomogne, da je iskoristi ili samo da je zavede? Hoće li Mak uspeti da se odupre magičnoj privlačnosti Vilenjačkog princa? Šta se krije u tajanstvenoj knjizi mračne magije za kojom tragaju mnogi stanovnici tajnovitog paralelnog sveta? I ko je uopšte Mak i kakve moći poseduje – da li je ona stvarno jedina nada koja može da zaustavi tamu koja nadolazi?
Uronite u Groznicu tame, prvi deo uzbudljive sage o borbi svetla i tame, u legendu o strasti, dobru i zlu, među živopisne likove, senke i demone, koji samo naizgled obitavaju jedino u legendama…

U najavi je još jedna distopijska trilogija, koja će takođe biti ekranizovana. Reč je o trilogiji The Maze Runner, ali nešto više o tome kada kod nas bude objavljen makar prvi naslov. 
Spomenuo sam da je već bilo pokušaja da se urbana fantastika ponudi našem čitalačkom tržištu, ali ti pokušaji mahom su bili neuspešni. Na prvi pogled, reklo bi se da je to stoga što naši čitaoci mare samo za strogo epsku fantastiku. No, ubeđen sam da nije tako. Mislim da je koren dosadašnjeg neuspeha urbane i omladinske fantastike kod nas pre svega nedostatak razumevanja tih podžanrova i njihovih čitalaca. Veliki izdavači očigledno nemaju kapacitete ili želju da promovišu manje poznate žanrove i da im traže, odnosno stvaraju čitaoce. U neku ruku, to je i mana velikih sistema - to što u nemom trenutku postanu mašine za štancovanje knjiga, gubeći iz vida ljubav prema knjizi kao osnovni razlog zbog kojeg neko kupuje njihova izdanja.

URBAN READS te ljubavi ima u izobilju i to je više nego očito u svim detaljima njihovih izdanja - od odličnog prevoda, vrhunske lekture pa do izvanredno maštovitog dizajna i tehničke opremljenosti.

Čitav ovaj poduhvat ima Nightflier's Seal of Approval.

Нема коментара:

Постави коментар