Претражи овај блог

понедељак, 9. септембар 2013.

Šta smo čitali leta 2013.

Ove godine nisam preterano produktivan kada je o čitanju reč. Valjda se omatorilo, dioptrija povećala, rat race ubrzala. Ko će ga znati. Bilo kako bilo, evo mog letnjeg bilansa pročitanih knjiga, sa sve ocenama:

jul

Pittsburgh Backyard and Garden by Wen Spencer 4/5
Abaddon's Gate (The Expanse) by James S.A. Corey 4/5
Requiem (The Psalms of Isaak) by Ken Scholes 4/5

avgust

Magic Rises by Ilona Andrews 4/5
Emperor of Thorns by Mark Lawrence 5/5
House of Chains, Steven Erickson 5/5
Cast in Sorrow, Michelle Sagara 3/5

Od ovih sedam naslova, jedan je ponovo pročitan - čini mi se treći put - i to House of Chains. Naime, iščitavam čitav Malazan, pošto sam pre nekoliko godina stao kod osme knjige, a u međuvremenu je Eslemon objavio nekoliko svojih smeštenih u ovaj svet. 

Zapravo, svih sedam naslova su delovi serijala - što zatvorenih što otvorenih. Na žalost ili na sreću, savremena književna fantastika mahom funkcioniše po principu serijala. Možemo da pričamo da li su to nametnuli izdavači i pisci, ili je to želja čitalaca - odnosno onih koji daju pare za te serijale. Čini mi se da je po sredi ovo drugo, budući da se uveliko nerviram zato što moram da čekam ko zna koliko na naredni naslov u mom omiljenom serijalu, a prethodni sam pročitao juče. 

Abbadon's Gate je nastavak serijala Expanse. Prvi naslov u rečenom serijalu kod nas je preveden kao "Buđenje nemani", a drugi bi trebalo da se pojavi do kraja godine, a možda i do Sajma knjiga. Pored Malazana, ovo je jedini od sedam navedenih serijala poznat našoj publici. Moram reći da od ovih sedam bar još jedan ima veliki potencijal na našem tržištu - Broken Emire by Mark Lawrence, ovde predstavljen romanom Emperor of Thorns. 

Ova postapokaliptična sajens-fantazija dopala bi se ljubiteljima Džoa Aberkrombija, pa mi se čini da možda i ima izgleda da je neki veliki izdavač objavi u dogledno vreme. Naravno, Laguna je prilično pokrila tržište epske fantastike i lagano potpiruje naučnu, tako da mislim da u narednih godinu dana teško da u produkciji ovog izdavača ima prostora za nove poduhvate. No, videćemo. 

Naredni unos - nastavak "Malazanijade".

2 коментара:

  1. Znaš li možda planira li Laguna da izda nešto novo od Simonsa, Morgana i Mjevila

    ОдговориИзбриши
  2. Mogu samo da nagađam. Trenutno je sve posvećeno Sajmu knjiga, a izdavački program je u haosu. Tako je svake godine. Nešto konkretno znaće se tek u novembru. U međuvremenu, šta se pojavilo - pojavilo se. :)

    ОдговориИзбриши