Претражи овај блог

субота, 18. фебруар 2012.

Fort Freak (Wild Cards) by George R.R. Martin and Wild Cards Trust

Nakon dužeg vremena i uspona i padova u kojima se serijal Wild Cards našao, promene sijaset izdavača i učestalog gašenja serijala, Wild Cards su se udomili kod Tora. Za neupućene, Wild Cards se zapravo sastoji od niza trilogija (ima nekoliko samostalnih romana) i Fort Freak je 21. knjiga u shared world sistemu.

Ovaj serijal je Martinovo miljenče. Dok smo čekali A Dance With Dragons, on je pripremio i uredio čak 4 Wild Cards romana. Poslednju, 21. po redu, objavljen je jedno mesec dana pre ADwD. Dugo nije mogao da se kupi preko kindla - odnosno, bio je ograničen na SAD. Kada mi je konačno pao šaka, pročitao sam ga za jedan dan.

Wild Cards se obično bave nekim od trenutno aktuelnih planetarnih pitanja. Prethodna trilogija potkačila je rijaliti šouve, ratove koji se vode po arapskim zemljama radi nafte, ali i ratove koje sitni i krupniji diktatori vode po Africi.

Fort Freak se vraća na mesto odakle je sve počelo: Džokertaun u Njujorku. Martin se pokazao izuzetnim urednikom. Iako je Fort Freak delo više autora, baš kao većina Wild Cards romana, to se nigde ne primećuje. Sve teče savršeno glatko. Priča grabi čitaoca i ne pušta ga, a završnica romana je srceparajuća.

Wild Cards inače zrače teškom setom i nostalgijom, pošto je većina starih protagonista mrtva, na drugim planetama, ili nešto šesnaesto. Tokom godina, uvođeni su novi - ali nikada se ni za koga od novih junaka nisam vezao kao za Krojda Krensona ili Tahiona, na primer. Fort Freak savršeno meša staro i novo, čak u toj meri da Spavač ponovo ima ulogu u svetu Wild Cards. Spavač je inače lik pokojnog Rodžera Zelaznija i od Zelaznijeve smrti nije se pojavljivao u romanima.

U svakom slučaju, malo je teško uključiti se u ovaj serijal nakon 21. knjige - ali ako neko ima vremena i volje da se okuša, Wild Cards se odnedavno mogu naći u kompletu na narodskim izvorima tih stvari. Daleko od toga da su sve knjige dobre: ima tu dosta SF treša, a neke priče su namerno pisane u palp maniru, tako da nije baš za svakoga. Ko traži elitnu fantastiku slobodno neka ostane na Legvinovoj.

Wild Cards je u neku ruku alternativna istorija druge polovine dvadesetog i početka dvadeset prvog veka. Neću da pojašnjavam i prepričavam o čemu se u serijalu radi - za to služi Vikipedija. Reći ću da je Fort Freak više nego dostojan nastavak serijala i da je nepravedno skrajnut prilikom nominovanja za žanrovske nagrade za prošlu godinu. Dao bih deset A Dance with Dragons za jedan Fort Freak. Martinova ljubav i posvećenost serijalu vidi se na svakoj stranici. Naravno, ne treba zanemariti ni snagu koju on ulaže u promociju mladih pisaca i svakako je prilika da sarađuju sa njim neizmerno važna za njihove karijere. Bilo kako bilo, this novel has Nightflier's Seal of Approval, ma koliko rečeni pečat bio nebitan za širi kosmos. 9/10

15 коментара:

  1. Naravno. Ne znam šta voliš da čitaš, ali pogledaj moje postove iz januara i februara ove godine - konkretno, Nightflier's Best ov d Best. To možeš smatrati preporukama.

    ОдговориИзбриши
  2. Da li Laguna planira da krene sa izdavanjem ove serije. Pretpostavljam da bi prva knjiga bila Inside Straight a ne raniji romani.
    I hoće li izdati još nešto od Čajna Mjevila?

    ОдговориИзбриши
  3. Ako i budu izdavali nadam se da nece krenuti od 18 knjige nego od prve, mislim sad sam prvi put i video ovaj serijal, al valjda bi redom bilo normalno

    ОдговориИзбриши
  4. Izgledi da će Laguna ovo objaviti beskonačno su bliski nuli. Kod nas se ne prodaje ni spejs opera, a kamoli superherojski SF.

    ОдговориИзбриши
  5. A sto se ne prodaju, zato sto klince to nezanima, ili nema nekog izbora ili one koje zanima nauce engleski pa nabavljaju original knjige.

    ОдговориИзбриши
  6. To je bilo pitanje, pretpostavljam? Pa, pričalo se o tome na tribini koju sam onomad držao u Domu omladine. Svodi se na to da je tržište u Srbiji danas orijentisano ka fantaziji, sa blagim pomakom ka urbanoj fantastici. SF u ovom trenutku jednostavno nema potencijal da privuče pažnju većeg dela čitalaštva. Tako da bi se moglo reći da veči deo publike u Srbiji SF ne zanima, ili zanima u meri daleko manjoj nego što je to slučaj sa fantazijem.

    ОдговориИзбриши
  7. Ne kupuje se jer nam nude knjige koje smo već čitali. Rama, Večiti rat, Svemirski vojnici su stare knjige i ko je hteo do sada je imao dosta vremena da ih pročita. Nije isto kad na jednoj strani imamo Martina, Rotfusa, Sandersona čije knjige se lako i brzo čitaju a na drugoj ove gore nabrojane.
    Ne postoji razlog da Peter Watts, China Mieville, Richard Morgan ne mogu da prodaju 5000 knjiga u Srbiji 2012. godine.

    ОдговориИзбриши
  8. Pa, Laguna je nedavno objavila Mjevila i Rejnoldsa, pri čemu Mjevilov roman nije SF. Sem toga, nijedan pisac fantastike ne može da proda pet hiljada primeraka za godinu dana. Džordanu i Martinu polazi za rukom da prodaju toliko primeraka, ili možda i nešto više, ali u dužem periodu. Većina fantastike koja se kod nas objavi ima tiraž od 1500 primeraka. Retko šta dočeka drugi tiraž, a ono što dobije treći ili četvrti tiraž već je izuzetak koji potvrđuje pravilo. Usput valjda primetiti da je od 2009. prodaja knjiga opala za trećinu.

    ОдговориИзбриши
  9. Da li znaš kako je prošao Rejnolds? Da ne kupujem ako nema nade da objave nastavke...

    ОдговориИзбриши
  10. Još je relativno rano da se donosi ocena o prodaji, čini mi se. U svakom slučaju, ako me pamćenje ne vara, Revelation Space je relativno self contained, tako da slobodno možeš da kupiš.

    ОдговориИзбриши
  11. Videh tvoj post na ZS i se nadam da Čajni Nikola Pajvančić neće da priđe u krugu od 6666666 kilometra.
    Poučen iskustvom džinovske sipe, nisam kupio Oštricu i Laži Loka Lamore.

    ОдговориИзбриши
  12. Ne znam šta da ti kažem. Nadam se da si kupio "Poslednje carstvo" i "Zdenac uspenja" :)

    ОдговориИзбриши
  13. Poslednje carstvo jesam a Zdenac uspenja kupujem sledeće subote kao treću knjigu uz Ples sa zmajevima.
    Dobra je knjiga a prevod je doprineo uživanju u priči.
    Nastavi dobar posao.
    Poz

    ОдговориИзбриши
  14. Hvala. :) Trudim se. Upravo privodim kraju radove na "Heroju doba", pa očekujem da će se za jedno dva meseca naći u knjižarama.

    ОдговориИзбриши