Претражи овај блог

субота, 30. октобар 2010.

Jedan petak na sajmu



by High Duke



Još jedan naporan dan na sajmu, ispunjen dešavanjima. Tako da ovaj dobijate više slika, a manje teksta.



Za početak, konačno je izašla zbirka Jovana Ristića - godine u magli i može da se nabavi od subote na štandu Striparnice Darkwood u hali 4, ali morate da pitate. Istog dana u popodnevnim časovima, iako ne znam tačno vreme, promocija i potpisivanje knjige na štandu Tardisa u hali 1.


Ljupka urednica Portalibrisa sa poslednjim delom trilogije o Kosingasu.

Nakon kraćeg pogleda u Pravopis, došao je red na razgovor sa Ijanom Mekdonaldom:

Sa desna na levo: Goran Skrobonja, Ijan Mekdonald, Oto Oltvanji, Ilija Bakić.





Nakon Skrobonjinog uvoda, Ilija Bakić je rekao par reči o zbirci Knjiga izgubljenih snova, Skrobonjinom The Best of izboru Mekdonaldove kraće forme, da bi razgovor zatim prešao na engleski i Otova pitanja autoru. Mekdonald je kroz odgovore na njih pričao o stvaralaštvu, svom odnosu prema kratkoj i dugoj formi, razlozima zbog kojih je postao pisac, i to baš pisac fantastike, a dao je i neke naznake o sledećem romanu koji će da piše. Skrobonja je završio najavom još dva romana u izdanju Paladina sledeće godine: River of Gods (Reka Bogova) i Necroville (Nekrovil)



Nakon toga, produžilo se na štand Tardisa nakon promocije Svemirskih cigana Radmila Anđelkovića, i proslavu trećeg rođendana ovog izdavača.


Domaćica Spomeka i masa koja čeka da skoči na ćevape.






среда, 27. октобар 2010.

Sajamska dopuna



by High Duke

U nadi da će ovo korisititi još nekima od vas koji još uvek nisu otisli i sami na sajam, evo kratke dopune, pošto sam nekoliko stvari prevideo od umora u prethodnom postu.


Zaboravio sam da pomenem da je Paladin izdao Ostvo Prokletih - Prvenac Đorđa Bajića, koja je i imala promociju na sajmu. Prsate cice, zombiji, vampiri... Svi vas čekaju u ovom romanu. Potrudićemo se da uskoro napišemo prikaz.





Od izdavača od interesa sam preskočio Čarobnu knjigu koja je za ovaj sajam spremila ponovo gotove serijale koji dolaze u kutijama, kao što je nightflier nedavno najavio. Tu su Čuvari Ga'Hula - Ketrin Laski, Trilogija magle - Karlosa Luias Safrona i Vampirski dnevnici - L. Dž. Smit još jedan popularni tinejdž vampirski serijal pretočen na traku, ovaj put u vidu televizijske serije čija druga sezona se trenutno emituje u Americi.




A od pojedinačnih dela i ove godine nas čeka Isak Asimov i roman Bogovi lično.


Čarobna knjiga takođe ima i veliku rasprodaju izdanja Okeana, koji su prošle godine otkupili, tako da se po veoma povoljnim cenama mogu naći neka izdanja. Na njihovom štandu u areni hale 1 postoje dva odeljka sa knjigama za 100 i 200 dinara. Ceo Gormengast se recimo može kupiti za 600 dinara. Ako vam nešto fali od Okeanovih izdanja, kao recimo Čarobnjak Džina Vulfa, sada je vreme da ga nabavite, pošto su cene za neke od knjiga stvarno smešne.


Mnogi su me pitali za ova dva dana šta može da se nađe od novijih serijala na engleskom, pošto sam u prethodnom postu samo pomenuo snabdevenost knjižara, bez pominjanja naslova. Evo u par crta:

Malazan the Book of the Fallen apsolutno nigde nisam primetio ni jedan jedini tom.
Mistborn - Brandona Sandersona ima na par mesta(bar je bilo u ponedeljak) na par mesta. U Vulkanu, English Book-u i kod Evro Giuntija. English book takođe ima i oba dela Gentleman Bastards Skota Linča: The Lies of Locke Lamora i Red Seas Under Red Skies.
English book prednjači u svim vampirskim ciklusima, dok Vulkan ima neke relatvno novije fantasy autore kao što su Trudi Kanavan (tu je, recimo njen prequel Crnog čarobnjaka, Magician's Apprentice) a na sve strane ima knjiga kao što su Orcs, Dwarves, War and Dwarfs and Elves...
Vulkan i Delfi imaju i neka Fantasy i Science Fiction Masterworks izdanja, a obe knjižare imaju i tvrd povez antologije koju su priredili Džordž Martin i Gardner Dozois - Songs of the Dying Earth, samo što je u Delfima jeftiniji za skoro hiljadu dinara (tamo je oko 2300 ako se ne varam) a bilo je i mekog poveza za 1200.
Inače cene stranih džepnih izdanja su uglavnom od 900 do 1200 dinara.



I još jedna vest koju ne mogu da propustim da pomenem: Matica srpska je konačno izbacila novi Pravopis. Ima ga i u tvrdom i u mekom povezu, tvrd povez je sa sajamskim popustom 1900 dinara, dok je broš 900. Nadajmo se da će konačno da razreši neke nedoumice koje se godinama vuku. U svakom slučaju lepa vest za sve one koji se bave jezikom.

U petak uveče još jedan izveštaj i nadamo se susret sa Ijanom Mekdonaldom. Vidimo se na sajmu!


понедељак, 25. октобар 2010.

Kratak izveštaj sa sajma


by High Duke


Dragi čitaoci, kao što znate sezona lova je otvorena. Ja sam danas ostao na sajmu do zatvaranja (čitajte: dok me nisu izbacili) i solidno obišao sajam, tako da ću da dam kratka uputstva za vas koji tek planirate da odete na sajam i koji niste unapred nasli mape sa standovima.
EDIT: link do stranice sa planom sajma

Elem, raspored štandova je i ove godine malo drugačiji nego prethodne, ali ovaj put nabolje. Hala 1 je opet rezervisana samo za izdavače, i sve je standardno, osim sto je situacije dole, u areni, malko drugacija. Mnogi štandovi sada idu više u širinu nego u dubinu, što je malko zgodnije, ali danas nije bilo toliko gužve, pa ćemo u narednim danima da vidimo kako to funkcioniše. Zbog toga sada u sredini arene vise nije jedna široka ulica, već se nalazi još jedan red štandova.
Hala 4 (bivša hala 14) je vraćena na stari raspored. Možda se sećate prošle godine nekog pokušaja ko zna čega u zadnjem delu hale koji je te standove em zatvorio, em od njih načinio lavirint. Tako da sada imamo ponovo centralnu ulicu koja ide od hale 1 do zadnjeg izlaza hale 4 (14).



Čini mi se da ove godine sajam odlikuje primetno veći izbor stranih izdanja, posledica većeg broja knjižara. Takođe postoji realna šansa da je izbor sutra već smanjen, budući da sam video poveći broj kolega knjigoholičara, pretežno sa Sagite koji su tradicionalo opustošili fantasy police u knjižarama. No da krenemo redom.

English book na sličnom mestu u hali 4 kao i svake godine, poveći štand koji za razliku od nekih prethodnih godina ove godine ima prostora i pregledan je. Fantastika sa leve strane čim uđete. Pretežno popularne teen knjige, tipa Twilight i neki klasici fantastike. Dobro pogledajte ceo taj red pošto ima knjiga koje su zalutale na police sa klasicima i sa mejnstrim romanima. Tu je i omanji deo štanda odvojen za klub Sigil koji ove godine ima pretežno boardgame-ove.

Odmah preko puta English booka, na samoj sredini, rame uz rame knjižare Vulkan i Delfi. Za one koji ne znaju, Vulkan je novi lanac knjižara iza kojeg po mojim saznanjima stoje Mono&Manjana i Alnari. Vulkan je preuzeo lanac knjižara propalog IPSa (kojeg više nigde nema ni u kom obliku, pa ni na sajmu). solidno su se snabdeli za sajam za sajam, ima svega i svačega, od novijih stvari do klasika fantastike i naučne i epske. Generalno, dobar izbor stranih izdanja. Sa druge strane Delfi sa jos većom količinom knjiga fantastike, ali izborom koji je malko previse tradicionalan (malo previse Fajsta, Edingsa i sličnih starijih pisaca koji su već godinama zastupljeni u našim knižarama. Tek nekoliko novijih stvari, ali opet, kao i Vulkan, dosta stranih izdanja.

Opet preko puta njih, ovaj put nadesno, Plato koji ima manji izbor stranih izdanja nego ikada. Nikako mi nije jasno zašto je Plato na sajmu od pre jedno tri godine odusta od stranih izdanja. To ih je izdvajalo i pravilo gužvu na štandu. Ovako su upotpunosti u senci Delfa, English Booka i Vulkana. Dakle, god Platoa jedan jedini sto sa stranim izdanjima i izuzetno slabim izborom, naročito fantastike.

Dalje niz halu, a opet na sredini, dva dugačka štanda pripadaju Evro Giunti, nažalost još uvek bez velikog izbora (naravno, sva njihova izdanja su tu), a fantastike nešto malo na jednoj rotirajućoj polici sa druge strane štanda. Posle mog prolaska, fantastike još manje. Ali kao što je nightflier već izvestio, oni su tek počeli sa radom kao velika knjižara i mislim da već sledeće godine od njih možemo da očekujemo bolji izbor stranih izdanja, možda čak i štand u rangu Delfa i Vulkana. Za one koji vole fantasy stripove i mange na pristupačnijem jeziku, sa leve strane hale 4 mogu naći hrvatski Algoritam koji ima i manji izbor stranih knjiga, veoma povoljnih, plus daje i 30% popusta. Pri sredini hale se nalazi i novosadska gaming knjižara Dragon sa gomilom raznih polovnih i povoljnih fantasy i sf knjiga, i to ne samo Wizards of the Coast izdanja. Takođe, izneli su sve sto im je preostalo od knjiga treće edicije za Dungeons&Dragons, tako da ako vam nešto nedostaje ili volite kako su urađeni tvrdi povezi treće edicije, a kao ja prezirete četvrtu edicuju, možete da dopunite arsenal.


Galerija hale 4 kao i uvek antikvari gde uvek može svašta da se pronađe (osim romantičarskih britanskih pesnika izgleda). Šta da vam kažem, retke stvari se brzo razgrabe, požurite dok još uvek ima nečega.

Hala 1, nema mnogo iznenađenja. Tardis je pred sajam izdao puno izdanja domaćih autora, toliko da ne mogu sve da pobrojim, tako da cu da ukradem spisak novih izdanja i zbivanja od Spomenke. Takođe, ko hoce da vidi bogat program Tardisa za sajam može to da učini ovde:

Nomadi, Spomenka Pululu
Milorad Pavić mora pisati priče, Sava Babić
Mačji Snovi, Ivana Milaković
Torba od vrbovog pruća, Miroljub Todorović,
Legija Nepromočivih, Željko Pahek
Manufaktura G, Adrijan Sarajlija
Grotlo, Oliver Jovanović
Crna kutija/Zagrljena deca, Slobodan Škerović
Led, Ilija Bakić
Šum lišća, Laza Lazić
Tabor na Kidisu i Planeta Ida - spejs opera Radmilo Anđelković
(uskoro prikaz)
Anđeli na kocki šećera, Saša Robnik





Alnari je gotovo u potpunosti digao ruke od fantastike, prekida sa izdavanjem i Mača senki i Temerera. Od novih stvari samo treći deo Lujanenkovog serijela Straža sumraka i Uporište II Sivena Kinga, koje izašlo još pre nekog vremena. U najboljem slučaju možda imaju neki triler sa fantastičnim elementima, kao što je Knjiga mrtvih duša.


Paladin pored standarnih zbirki priča ima i novog Mekdonalda, zbirku priča koju je priredio i preveo sam Goran Skrobonja Knjiga izgubljenih snova
Paladin takođe ove godine dovodi Ijana Mekdonalda na Sajam, tako da će u petak, 29.10. potpisivati knjige na štandu Paladina koji je na galeriji hale 1.





Portalibris je izbacila treći i konačni deo Kosingasa: Smrtovanje, Aleksandra Tešića.
Kao i do sada, očekujte ovde uskoro prikaz knjige. Portalibris je takođe na galeriji hale 1 i ima sledeću akciju: postoje dve grupe naslova A naslovi i B naslovi. Ako kupite jednu knjigu iz A naslova, dobijate jedan B naslov u vrednosti do 1200 dinara besplatno. Takođe uz Smrtovanje možete dobiti i flašicu rakije zmajevače, i možda potpis autora.









Laguna i areni hale 1 od novih stvari ima retrospektivu dela Džordža Martina, Pesme snova, podeljenu u tri toma. U trećem tomu se nalazi novela smeštena u svet Pesme leda i vatre, Hedge Knight, ili u našem prevodu Vitez lutalica (ili lutajući vitez, bojim se da u ovom trenutku ne mogu da se setim, plen donet sa sajma me je izmorio). Tu je i tvrdo povezano, ilustrovano, jednotomno izdanje Boje magije i Svetlosti čudesnog, Terija Pračeta, kao i novi Disksvet roman Poslednji Kontinent




Laguna takođe ima akciju rasprodaje: u dubinu štanda je jedan odeljak samo za knjige na popustu od 40% do 60%. Tu možete naći starija fantazi izdanja Lagune kao što su Edingsove i Fajsove knjige, kao i još ponešto. Recimo Tihi gradovi Gorana Skrobonje su 250 dinara.



To bi bilo sve čega se moj umorni um sada seća, tako da su moguće dopune. Posetite sajam i srećan lov!

уторак, 19. октобар 2010.

"Čarobna knjiga" na sajmu knjiga - 2010.


Obećao sam da ću stupiti u kontakt sa predstavnicima "Čarobne knjige" i najaviti njihov sajamski program kada je o fantastici reč - i evo ispunjenja obećanja:

Na prvom mestu, popularno zvani "Čarobnjaci" objaviće roman Isaka Asimova "Bogovi lično". Reč je dobitniku najprestižnijih nagrada koje se dodeljuju za naučnu i epsku fantastiku - "Hjuga" i "Nebule". " Ovaj roman imao je dva izdanja u vreme SFRJ - koliko ja znam - ali već decenijama je nenabavljiv i zaista sve pohvale sleduju "Čarobnoj knjizi" na ovom potezu.

Premda novi nastavak sage o Eragonu još nije napisan, pa samim tim ne može ni kod nas da se objavi, "Čarobna knjiga" nije zaboravila na ljubitelje epske fantastike, tako da će na sajmu predstaviti trilogiju "Čuvari Gahula" iz pera Ketrin Laski. Animirani film snimljen po knjizi daje se u bioskopima - gledao sam ga i moram vam reći da ne bi trebalo da propustite ni film ni knjigu.

"Čarobna knjiga" ima izvanrednog sluha za staru gardu pisaca fantastike, tako da predstavlja i roman Ričarda Metisona, naslova "Paklena kuća". Valjda ne moram posebno da naglašavam kako je reč o jednom od najboljih žanrovskih pisaca dvadesetog veka. Hajde da držimo fige da će biti objavljeno i "Umiranje iznutra".

Za ljubiteljke vampirizma tu je tetralogija "Vampirski dnevnici", kojoj nije potrebno posebno predstavljanje, a tu je i "Trilogija magle" proslavljenog Karlosa Ruisa Safona.

Romanom "Senka naše želje" Darka Tuševljakovića "Čarobnjaci" se pridružuju izdavačima koji podržavaju domaću fantastiku, što je - naravno - za svaku pohvalu.

Na kraju, "Čarobna knjiga" je izdavačka kuća koja se odlikuje agilnošću i praćenju svetskih trendova, jedan od retkih izdavača koji posvećuje značajnu pažnju hororu i mračnoj fantastici ("Soj" i "Pad" Giljerma del Tora, "Vampirske hronike" En Rajs...), ali i izdavač koji se ne ustručava da publiku podseti na stare majstore tvrde naučne fantastike, poput Karda, Metisona i Asimova. Od sajma do sajma, "Čarobna knjiga" neprestano nas iznenađuje više nego solidnom žanrovskom ponudom. Ne znam za vas, ali ja ću provesti neko vreme na njihovom štandu.

среда, 13. октобар 2010.

Demokratska devolucija, ili Things that go bump in the light




Došao i prošao 5. oktobar, a ja nisam posvetio unos na blogu tom istorijskom datumu. Misli su mi u potpunosti bile posvećene predstojećem sajmu knjiga i svim lepim knjigama koje ću tamo videti, ljudima sa kojima ću se sresti, prevodu koji valja da završim, romanima koje sam preveo i koji će biti objavljeni pred sajam. I parada je došla i prošla, a ja nisam našao za shodno da pišem o tome. Nije se desilo ništa neočekivano, ništa što bi mi promenilo mišljenje o zemlji u kojoj živim ili o ljudima kojima sam okružen. A onda se desio fudbal. Koji ne gledam, ne volim, ne pratim, nije mi stalo do njega... da li da nastavljam sa "ne..."? E, i taj fudbal je bio slamka koja je magarcu slomila kičmu. Breme je postalo preteško. Danas sam u svoj status na "Fejsbuku" stavio: "Za dve nedelje počinje oktobarski sajam knjiga. Ovo je doba godine kada bi svi trebalo da pričaju o knjigama. Ovo je jedini mesec u godini kada se u Srbiji osećam kao ljudsko biće. Ovo je moj mesec i mesec svih mojih prijatelja. A sada su mi i to uzeli -navijači i huligani i takozvani nacionalisti. Što se mene tiče, sve bih to nabio na kočeve. Ali od duraluminijuma. Nema potrebe da i drveće pati." I sve to zaista mislim. Uključujući i kočeve. E, vidite, u tome je problem. To je muka. U tom grmu leži zec. Nisu problem budale koje pale i pljačkaju po ulicama, niti budale koje se za svoja prava bore bahato, nehajno, nadmeno i uobraženo, ne shvatajući da su tek marionete. Problem je u tome što je sve to dozlogrdilo osobi kakva sam ja. Problem je što je čoveku poput mene na desetak sekundi policijska država, diktatura jednog lidera, totalitarno društvo i sve što uz to ide postalo prihvatljivo.

A to je, drugovi i gospođe, drugarice i gospodo, bio cilj. I svi smo naseli.

Cilj je da ja zaboravim to da nema izdavača u Srbiji koji stoji na zdravim nogama. Da zaboravim kako ne znam ko će doći na taj sajam knjiga, zato što čitaoci nemaju novca ni za ulaznicu, a kamoli da kupuju knjige. Da zaboravim da je na vlasti najgori ministar kulture u istoriji Srbije - što je već podatak koji mirne duše može staviti na nadgrobni spomenik, toliko je teško postići tako nešto usled veoma oštre konkurencije - i da je strukovno udruženje srpskih izdavača i knjižara ove godine otišlo u svet da predstavlja zemlju zato što su oni koji predstavljaju državu bruka i sramota. E, tome je služila parada i jedna i druga i treća.


Vesti o talasu poskupljenja - od proizvoda za bebe, preko hrane pa do daljinskog grejanja - prošle su nezapaženo. Tinjajući problemi lagano se pretvaraju u plamteće, a bogami i u bukteće, kako u kom segmentu društva - a svi mi kolektivno zaboravljamo da su oni koji su onomad palili Beograd samo još jedna poluga vlasti. Zaboravila se nelagodna uspomena da su "desničarske organizacije" ustrojene po uzoru na "Otpor", a da su "Zvezdini" navijači bili prvi Slobini dobrovoljci. Takvi su uvek potrebni za neki prljavi posao. Nikada ih se nećemo rešiti, ili bar ne dok vladaju nesposobni i nedotupavni, kojima je lakše da zabašure problem, glasačkoj publici vulgarno skrenu pažnju - kao jeftini mađioničari - i uzmu još jedan kredit "pod veoma povoljnim uslovima". Pre neki dan na ulicama prestonice tukle su se leva i desna ruka, a nad njima je bila ista glava.

Oprostite mi ako će ovo zvučati overly dramatic i patetično, ali bojim se da odgovara istini: Ja sam Noćni Letač i javljam se uživo iz Mordora. Sauron je poražen, ali Crvjezici vladaju.


уторак, 12. октобар 2010.

EuroGiunti otvara nove knjižare



Evo šta mi je danas stiglo na mejl...

TRI NOVE KNJIŽARE BOOKSTORE EVROGIUNTI
U CENTRU BEOGRADA I U NIŠU

Izdavačka kuća Evro–Giunti nastavila je sa realizacijom svog plana da do kraja 2010. godine otvori deset knjižara u Srbiji, svojevrsnih kulturnih centara namenjenih ljubiteljima knjige.

Lanac knjižara Bookstore Evrogiunti postao je tako bogatiji za još tri nove knjižare, dve u najužem centru Beograda, u ulici Kralja Milana 22–24 i Bulevaru kralja Aleksandra 44 i jednu u samom centru Niša.

Knjižara u ulici Kralja Milana, koja se prostire na 280 m2, biće otvorena za posetioce od petka, 15. oktobra, a svečano otvaranje planirano je posle Sajma knjiga. Opremljena po najsavremenijim evropskim standardima, poput Đuntijevih knjižara u Italiji, pored raznovrsnih naslova domaćih i stranih izdavača, biće to mesto gde se može kupiti kompletan gift program kao i igračke, muzički kompakt diskovi, razglednice i slično.

Knjižara u Bulevaru kralja Aleksandra 44 na čak 480 m2 počeće sa radom 15. novembra.

понедељак, 11. октобар 2010.

DOWN THESE STRANGE STREETS - najava


Džordž Martin je završio novu tematsku antologiju, u saradnji sa Gardnerom Dozoom. Antologija nosi naslov DOWN THESE STRANGE STREETS i sadrži sledeće storije:

THE BASTARD STEPCHILD (introduction), by George R.R. Martin
DEATH BY DAHLIA, by Charlaine Harris (a True Blood story)
THE BLEEDING SHADOW, by Joe R. Lansdale
HUNGRY HEART, by Simon R. Green
STYX AND STONES, by Steven Saylor (a Gordianus story)
PAIN AND SUFFERING, by S.M. Stirling
IT’S STILL THE SAME OLD STORY, by Carrie Vaughn
THE LADY IS A SCREAMER, by Conn Iggulden
HELLBENDER, by Laurie R. King
SHADOW THIEVES, by Glen Cook (a Garrett story)
NO MYSTERY, NO MIRACLE, by Melinda Snodgrass (an Edge story)
THE DIFFERENCE BETWEEN A PUZZLE AND A MYSTERY, by M.L.N. Hanover
THE CURIOUS AFFAIR OF THE DEODAND, by Lisa Tuttle
LORD JOHN AND THE PLAGUE OF ZOMBIES, by Diana Gabaldon (a Lord John novella)
BEWARE THE SNAKE, by John Maddox Roberts (a SPQR story)
IN RED, WITH PEARLS, by Patricia Briggs
THE ADAKIAN EAGLE, by Bradley Denton (novella)

Reč je opet o mulitžanrovskoj antologiji, po uzoru na Warriors, trećoj u nizu. Da podsetim, Martin je odmah nakon Warriors-a krenuo da radi na antologiji Songs of Love and Death: All-Original Tales of Star-Crossed Love, koja bi trebalo da bude objavljena u novembru mesecu ove godine. Spisak autora i priča ide ovako:

-Jim Butcher, "Love Hurts"
-Jo Beverly, "The Marrying Maid"
-Carrie Vaughn, "Rooftops"
-M.L.N. Hanover, "Hurt Me"
-Cecelia Holland, "Demon Lover"
-Melinda M. Snodgrass, "The Wayfarer's Advice"
-Robin Hobb, "Blue Boots"
-Neil Gaiman, "The Thing About Cassandra"
-Marjorie M. Liu, "After the Blood"
-Jacqueline Carey, "You and You Alone"
-Lisa Tuttle, "His Wolf"
-Linnea Sinclair, "Courting Trouble"
-Mary Jo Putney, "The Demon Dancer"
-Tanith Lee, "Under/Above the Water"
-Peter S. Beagle, "Kashkia"
-Yasmine Galenorn, "Man in the Mirror"
-Diana Gabaldon, "A Leaf on the Wind of All Hallows"

Naravno, ovo je sve samo najava za drugi deo Warriors - blow by blow. Stay tuned.

петак, 8. октобар 2010.

Srećna Nova godina!

Ne, nisam poranio tri meseca. Oktobar je, a krajem oktobra je veliki sajam knjiga na Beogradskom sajmu - a taj veliki sajam je za sve koji rade u izdavaštvu Nova godina. Za sajam se objavljuje najviše novih naslova tokom godine, za sajam se objavljuju najudarnija izdanja, na sajmu se sreću svi oni ljudi koje niste videli od prethodnog sajma... Sajam je naše vreme, kada se o knjigama priča u drugom "Dnevniku", kada je u linijama gradskog prevoza koje prolaze pored sajmišta neopevana gužva, kada je knjiga za promenu važna i značajna u Srbiji i kada joj se posvećuje makar malo pažnje. Zato je sajam za sve nas koji knjigu volimo iznad svega prava Nova godina i zato vam je čestitam unapred - jer kada počne sajam, verovatno neću biti kraj računara.

Prošlo je poprilično vremena od mog poslednjeg unosa. Mea culpa, ali mora od nečeg i da se živi. Naravno, u mom slučaju to je prevođenje. Ažurniji među vama već su kupili devetu knjigu u serijalu "Točak vremena" pokojnog Roberta Džordana, "Srce zime", na kojoj sam radio redatkuru i dovršio prevođenje, a oni koji su - akhem, kašljuc - štedljiviji sa vremenom verovatno iščekuju da iz štampe izađe i "Poslednje carstvo" Brendona Sandersona, pa da te dve knjige kupe odjednom. Još da nađu i nešto treće, možda novog Skota Vesterfelda, pa da ušićare i popust od deset odsto na tri knjige (ako to i dalje postoji; poslednje informacije o "Laguninoj" prodaji koje imam stare su jedno pet godina).

U međuvremenu, nastavljam da prevodim "Raskršće sumraka". Trudim se da ga privedem kraju do kraja ovog meseca kojeg smo, kako bih od novembra počeo rad na jedanaestoj knjizi. Bio sam i na konferenciji za štampu srpskog Udruženja izdavača i knjižara, na kojoj je predstavljena naša reprezentacija na najvećem svetskom sajmu knjiga - onom u Frankfurtu. Možete misliti da je sastav i ponuda onako... razočaravajući. Od trinaest izdavača izdvojila su se četiri - "Laguna", "Tardis", "Alnari" i "Evro-Đunti", tim redom. Ali o tome u zasebnom unosu.

Eto, šta da vam kažem. "Vani Fuči je živ i zdrav i eno ga u paklu".

PS. Ko se javi a da zna šta je to poslednje pod navodnicima, častim ga pićem na sajmu - ako me ulovi. :)